05/06/2017

„Granaatõuna värv“ („Sajath-Nova“, Vene/Armeenia 1968)


Vaatasin ETV2 järelvaatamisest Vene/Armeenia 1968. aasta filmi „Granaatõuna värv“ ehk „Sajath-Nova“ ja sain väga omapärase elamuse.

Muidugi ma olin varem kuulnud Sergei Paradžanovist (1924-1990), kuid mu teadmised temast ja ta filmidest olid pealiskaudsed. „Sajath-Nova“ puhul aga üllatusin, sest minu mäletamist mööda ei tohtinud tolleaegses NLiidus midagi isegi ligilähedaselt selle filmi taolist luua.

Nii sügavalt on see täidetud vaimsusega, mida võib ka usufanaatiliseks pidada. Selles on tugevat rahvuslust. Kogu teemakäsitus ja pildikeel mõjuvad ülimal määral transtsendentaalselt.

Pildikeel ja tegelased meenutavad muuseas väga Gruusia kuulsaima naivisti Niko Pirosmani pilte, samas olevat need lähisuguluses Armeenia ikoonidel kujutatuga. Sergei Paradžanov sündiski Gruusias armeenlaste peres, aga tegi filme põhiliselt Ukrainas. Teda peetakse 20. sajandi filmikunsti suurkujuks, kelle teosed mõjusid poeesiana ja oma ajast ees olevatena. Väidetavalt oli ta looming suureks mõjutajaks niihästi Andrei Tarkovskile kui ka Pier Paolo Pasolinile, Michelangelo Antonionile ja Jean Luc-Godardile.

Sajath-Nova oli 18. sajandi Armeenia rändlaulik. Eestis teatakse tema kohta vähe.

ETV2 filmiklassika rubriigi tutvustuses öeldakse: „Nõukogude Liidu tsensuuri nõudmisel pidi Paradžanov pärast filmi valmimist selle ümber monteerima ja asendama pealkirja „Sajath-Nova“. Üleliidulise kinolevi jaoks monteeris teose taas ümber Sergei Jutkevitš ja see tuli 143 koopial ekraanidele 1973. aastal, mil seda vaatas üle miljoni inimesi. Seejärel Paradžanov arreteeriti ja tal tuli pikki aastaid veeta vanglates, enne kui ta prantsuse kirjanik Louis Aragoni eestkostel sealt vabanes.“ 


Nüüd on mul veel vaja ETV järelvaatamisest vaadata Ukraina/Prantsuse/Gruusia/Armeenia filmi "Paradžanov" (2013). Võimalik, et pärast seda lisan siia veel mõned read.

Vene keelt valdajatele soovitan lugemiseks põhjalikku Paradžanovi elukäiku ja loometeed tutvustavat artiklit Wikipediast.
Vaata ka: https://parajanov.com/sayatnova/

Vaata ka selle blogi postitust:  "Paradžanov" (film, 2013)
Siinsed pildid on kaadrid filmist „Sajath-Nova“.

No comments:

Post a Comment