01/03/2017

Vaatamisi: Trumani, Magda, Julieta ja Paulo Coelho lood (täiendatud)

Alates 1. märtsist on ETV2 kolmapäevaõhtuti näidanud Iberofesti hispaania- ja portugalikeelseid mängufilme. Programmi on valitud auhinnatud linateosed, mis on valminud viimaste aastate jooksul. Eelmisel aastal toimiti samamoodi ja siis ka kirjutasin nendest filmidest.

Tänavu olid mõistagi uued filmid ja vaatasin neidki kõiki. Seda blogipostitust alustasingi 1. märtsil, mil panin siia harilikus kirjas Iberofesti pressiteate filmitutvustused.  - Täiendasin neid kaldkirjas oma filmimuljetega kuni ekraanil oli filmidest viimane.

1. märtsil kell 21.35 mängufilm "Truman" (2015, Hispaania/Argentina, režissöör Cesc Gay). Madridis elav näitleja Julian loobub raskest haigusest teada saades ravist - ta tahab oma elu ise juhtida. Sel teel on tema kõrval sõber Tomas ja ustav koer Truman. Film on pälvinud viis olulist Goya auhinda (parim film, režissöör, stsenaarium, meespeaosatäitja ja meeskõrvalosatäitja) ja hulgaliselt teisi võite ning nominatsioone. -

- Vaadatud. Esmamulje kohe pärast filmi lõppu: täpne, kammerlik, mõtlik, nukker naeratus, peen iroonia, mõtisklus kaduvikust, sõpruse jõust ja sellest, et inimesed suudavad meid kuni elulõpuni üllatada ning et oma lemmikloom jäetakse parimale sõbrale, sest ainult nemad kaks on näinud ja põhjani mõistnud su hingeseisundeid. Head näitlejatööd ja hea võimalus tõeliselt heades rollides mängida. Ma ei olnud teinud eelnevat kodutööd ja ei teadnud, et ühes peaosas oli Argentina praegusaja parim näitleja ja teises Almodóvari filmides kaasa teinud samuti tippnäitleja. Seda ei teadnud ka, et „Truman“ juba meie PÖFFil ja kinodes linastunud on, seega on arvatavasti paljud seda ülimalt taktitundelist ja väga head filmi juba nautinud. Mulle meeldisid tüübid ja see ootamatuse hetk, mis peaaegu igaühega kaasnes. Koera oleks tahtnud natuke rohkem näha, aga oma lahkumisnukrust ja väsimust esitas ta hästi. Oli küll raske vähi- ja surmateema, aga jättis hinge mingi erilise helguse.

8. märtsil mängufilm "Ma ma" (2015, Hispaania/Prantsusmaa), mille peaosas on Penélope Cruz. Magda on õpetaja, keda tabab üks saatuselöök teise järel ja kelle suurim rõõm on tema kümneaastane poeg. Film pälvis Hispaania filmiauhinna Goya jagamisel kolm nominatsiooni, Cruz oli üks nominentidest. -  

- Vaadatud. Jälle vähifilm. Stiilipuhas, kuid plakatlik melodraama ulatub mammograafia vajalikkuse tõestamisest ja jalgpallikirest seksi, armastuse, emaduse, elujõu ja muude inimsuhete ülistamiseni. Pisarad on garanteeritud. Penélope Cruz on imekaunis ja üllas.

15. märtsil  "Julieta" (2016, Hispaania kultusrežissöör Pedro Almodóvar), põhineb Nobeli kirjanduspreemia laureaadi, Kanada kirjaniku Alice Munro lühijuttudel. Pressiteade väidab, et selle filmiga naaseb autor oma menukaimate filmide, melodraamade "Volver" ja "Räägi temaga" radadele, ning saab taas jutustada lugusid naistest nii, nagu keegi teine seda teha ei oska. "Julieta" võitis mullu kevadel Cannes'i filmifestivalil rahvusvahelise filmihuviliste ühingu parima režissööri auhinna. Hispaania esitas "Julieta" oma riiki esindama võõrkeelsete filmide Oscari-konkurentsis. Hispaania filmiauhindade Goya-galal võitis "Julieta" peaosaline Emma Suárez parima näitlejanna auhinna. -

- Vaadatud. Esmamuljena pean ütlema, et ei olnud päris minu tassike teed, nagu nüüd on kombeks öelda, kui asi väga ei istu. Ma kuidagi ei uskunud seda filmi ja ei elanud tegelastele ega loo arengule kaasa, vaid tundsin end Julieta käekäigu võrdlemisi ükskõikse kõrvaltvaatajana. Võib-olla oli see mõneti tingitud ka filmi eeltutvustusest, mis ootused kõrgele ajas, aga sealt kõrgelt tulid need kolinal alla. Siiski ei välista ma, et paljudele teistele võib see film vägagi sobida.

22. märtsil "Paulo Coelho lugu" (2014, Brasiilia/Hispaania, rež Daniel Augusto), eluloofilm kõigi aegade suurima müügieduga Brasiilia kirjanikust. Ebatavalise elusaatusega kirjanikku kehastavad filmis vendadest näitlejad Julio ja Ravel Andrade. -

- Vaadatud. Filmi tegelik pealkiri on „Palverändur – Paulo Coelho parim lugu“. Väga sümbolistlik. Keskendub muudatustele, mis Coelho ellu tulid seoses palverännakuga. Ma ei pea seda kuigi heaks filmiks, aga vaadates möödus ligi kaks tundi kiiresti. Häid näitlejatöid justkui polnud, vaid kuidagi väga palju närvilist sagimist. Kirjutasin mõned tsitaadid filmist üles (arvatavasti on need „Alkeemikust“, mille ümber kogu tegevus koondus).
Pea meeles, et kui sa midagi tahad, siis aitab kogu maailm kaasa, et su soov täituks.
Püüd uskuda sellesse, et elu on ime, aitab imedel sündida.
Sümbolite keelest – tuleb läbi lugeda see, mis on kirjutatud sinu jaoks.

Märtsis Iberofesti telekas näidatud filmidest meeldis mulle kõige rohkem esimesena vaadatud „Truman“ oma soojuse poolest. „Ma ma“ ja „Coelho lugu“ olid minu maitse jaoks liiga plakatlikud, „Julieta“ jättis ükskõikseks.

No comments:

Post a Comment