22/07/2012

Fotojaht: Auku ei tasu halvustada


Üle hulga aja fotojahist osa võttes saan seekord panna väga värske pildi. Käisime eile Laiuse voorel ja seal ka Siniallikal. Ootasime, et allikas näeb välja teistsugune, ikka kirgas veesilm ja sellest lähtuv ojake, nagu olen harjunud Põhja-Eestis nägema. Aga see allikas oli rohkem nagu... auk.


Kuid selle veeauguga seostub vägevaid legende. See olevat "Kalevipoja kaev". Ja nagu väidab Jõgevamaa turismiteave, olevat selle sügavust endistel aegadel mõõta püütud, kuid allikas jäänud põhjatuks. Tema vett peeti tervistavaks, eriti silmadele.

Allikaaugult saadi vanasti abi nii liigse vihma kui põua vastu. Põua ajal aitas see, et kolm ühenimelist lesknaist läksid pühapäevase jutluse ajal allikat puhastama (millele kirikhärrad küll võisid vägagi viltu vaadata). Kui aga vihma oli kallanud nädalate viisi, kaeti allikas kinni.

Võiks ju arvata, et meie eilne reisipäev oligi seetõttu nii vihmarohke, et me allikaauku halvustasime ja kinnikatmise peale ka ei tulnud.


Teisel pildil on Siniallika vahetu ümbrus, allikaauk on selles pildinurgas, kus on inimesed. Laiuse voore kõrgustest avarusse avanevad kaunid vaated jõuavad blogisse ehk lähipäevil.

Teised fotojahi augulised on siin.

4 comments:

  1. Mulle meeldivad ka need Jõgevamaa voorte imelised vaated.
    Ja igasugused legendid on ka vahvad.

    ReplyDelete
  2. Värsketel piltidel on alati suurem väärtus ... kasvõi juba sellepärast, et neile saab lugusid juurde rääkida :)

    ReplyDelete
  3. Elav fotojaht minu lapsepölve suvitusmaadelt ;)

    ReplyDelete
  4. Aitäh kõigile!

    Köögikata, panin siia veel voortelt avanevaid vaateid. Muide, huvitav oli see, et mitugi Vooremaa inimest ütlesid meile, et nad on kõiksugustest Kalevipojaga seotud legendidest tüdinud ja väsinud.

    tegelinski, aga Su enda blogi tõestab edukalt, et vanadel fotodel on tihtilugu palju ja südamlikku pajatada.

    vd07, tore, kui lapsepõlv meelde tuli :)

    ReplyDelete