02/06/2010

Kes peaks Eduard Vilde vanemate haua eest hoolitsema?


 
Rahumäe kalmistul on põõsastes hauakivi, millele on kirjutatud "Kirjanik Eduard Vilde vanemad". Kõrval on väiksemad hauaplaadid, millelt enam mingit kirja ei paista. Mul on uduselt meeles, et neil olid palju aastaid tagasi kirjaniku isa Jüri ja ema Leenu nimed. Aga millises järjekorras ja milliste aastaarvudega, seda küll enam ei mäleta. Veel on mul meeles, et pahakspeetud nõukaajal oli see hauaplats pidevalt korras.

Vahepeal on palju vett merre voolanud, platsi eest hoolitsejad on elu kas laiali pillutanud või siitilmast ära viinud. Platsike on riisumata, aga kellegi käsi on kivi ette lilled asetanud.

Tean, et veel mõni aasta tagasi hoolitsesid kalmistul olevate kuulsuste haudade eest Tallinna linnamuuseumi kodu-uurimisringi liikmed ja muinsuskaitsjad. Siis kaevati, et linn ei tegele kalmude korrastamisega, sest leiab, et see on riigi asi, riik aga, et linna asi. Kas Vilde vanemate haud praegu üldse kaitse all on, seda ma ei tea. Kalmistu kabeli juures olevale mälestusväärsemate hauaplatside kiviseinale seda igatahes kantud ei ole. Nagu mu mäletamist mööda ka mitte Marie Underi vanemate hauda. Masu tundemärke on hauaplatsil märgata...

Kes peaks Eduard Vilde vanemate haua eest hoolitsema?  Väidetavalt kehtib kokkulepe, et iga institutsioon hoolitseb ise oma valdkonda kuuluvate Eesti riigile tähtsate isikute kalmude eest. Kokkulepe on soovituslik ega kindlusta, et kõigi haudade eest hoolitsetakse.

Võib ka küsida, kas ühe minevikukirjaniku vanemad on üldse tähtsad. Kahtlemata ei oleks ilma nendeta kirjanik Vilde kujunenud selliseks, nagu teda teatakse. Kui enam teataksegi?

EDIT: Ilmunud veidi pikemalt Õpetajate Lehes 18. juunil 2010. 
EDIT: 1. august 2010 - üllatusega avastasin, et 3o. juulil 2010 on Õpetajate  Lehe loo tekst ilmunud Delfisse, siin siis.
Niisugune üllatusena ilmumine mulle siiski ei meeldi, sest  ma pole päris kindel, kes juuni algusest möödunud aja jooksul pole selle platsi hoolduses midagi muutunud ja kriitika seetõttu osaliselt aegunud. Ka pole teksti juures Delfis kasutatatud õiget fotot (milleks oleks muidugi pidanud mult luba küsima). 

EDIT: 31. dets 2011. Täna vana-aastaõhtul kalmistul küülaid süütamas käies nägin, et Vilde vanemate kalmudega on sel aastal midagi head juhtunud - need on saanud uued mälestustahvlid, kus on selgesti näha nii ema kui ka isa nimed ja eludaatumid. Tubli tegu!

8 comments:

  1. Kopin siia ka Delfis loo juurde kirjutatud kommentaarid (kirjaviis ja -vead säilitatud):

    Imestaja, 30.07.2010 10:14
    Minu arust kirjaniku vanemad küll sellised kuulsused pole, et nende haua eest riik või mõni KOV kindlasti hoolitsema peaks. Küll tekib aga küsimus, et kas siis Vildede suguvõsa on välja surnud või milles asi, et enese esivanemate või sugulaste haudade eest ei hoolitseta??

    lahendus lihtne, 30.07.2010 12:07
    Juhul kui Vilde vanematel alanevas liinis haua eest hoolitseda tahtvaid sugulasi ei ole, siis tuleks hauaplats taaskasutusse anda.

    tiina, 30.07.2010 15:57
    Nul vanemate hauaplatsi kõrval ka hooldamata haud. Ilmselt noorelt surnud mehe vanemad ise samuti manalateed läinud. Hoian platsi juba mitu aastat korras, et inimese viimne puhkepaik säiliks. kas lugupeetud kiejutaja koos sõpradega ei võiks sama teha?

    Ülle, 31.07.2010 12:13
    Kui inimestel on järglasi, siis on loomulik, kui nemad hauaplatsi eest hoolitseksid. Aga kui pole? Kirjanikud, kellel pole lapsi, on andnud ju kultuurile palju. Kuhu lähevad teostest saadud honorarid? Kurb on vaadata Liiva kalmistul mahajäetud Ardi Liivese hauda! Seda ma ei tea, kas temal on järglasi. Möödun sellest hauast iga aasta korra, sest ämma sugulaste haud on sealkandis. Korra saatsin meili ka Eesti Raadio aadressile, sest tema näidendeid on palju mängitud. Minu ligi 80-aastane ämm korrastas ühel aastal isegi seda hauda. Ka sel aastal on haud korrastamata! Kui keegi tunneb Ardi Liivese ja tema abikaasa sugulasi, siis teatage, et mahajäetud haud ootab korrastamis! Või Eesti kultuuri esindajad-võtke midagi ette!

    püha müristus,, 31.07.2010 21:28
    kommunist rüütel ei saa oma kodu kõntsa koristamisegagi hakkama...maksumaksja peab kinni plekkima...mis sest,et lasteaedade arvelt NLKP eesotsas ansipiga ladvik seab endile järjest privileega...üks miljonitevaras igatseb brüsselis kõrge tasu eest....hübi...jänes ajagu kõrvad kikki ja saatke mõni kultminni kontorirott koristama...küll juba peesitatud...

    ReplyDelete
  2. Kopitud ikka sealtsamast:

    arvaja, 01.08.2010 14:28
    Mis siin ikka pikalt arutada - Jänesele reha kätte kui ta ei suuda asju organiseerida.

    Kultuuriloolane, 01.08.2010 18:51
    arvab, et Vilde vanemate hauad võiksid kindlasti korda tehtud saada. Käed külge Vilde muuseumi inimesed, mis see mõni tund seal toimetada oleks?
    Ja muidugi, ei teeks ka Jänesele halba, kui ta end seal võsas vähe luftitaks, võtaks vikati ja reha kaasa ja hop-hop Rahumäele, aitab ilutsemisest ja enda eksponeerimisest. Mõned pärnad ja reismaad ka kultminist kaasa ja brigaad missugune!!Ja uued plaadid tuleks sinna loetavate tekstidega panna. Iga rahvas peab hoolitsema oma suurkujude kalmude eest, ei ole vaja hakata järglasi taga ajama.

    ReplyDelete
  3. Samast:
    kohustuse kantimine, 02.08.2010 09:18
    Eks see ole ikka eelkõige suguvõsa kohustus. Kui neil ükskõik, siis vast Vilde muuseum, kui vajalikuks ja võimalikuks peab. Vastasel korral läheb nii nagu läheb - korrastamata plats antakse üldises korras taaskasutusse.

    ReplyDelete
  4. Samast:
    Norija, 03.08.2010 19:05
    No võibolla võiksid selle haua eest hoolitseda Vilde loomingu austajad?

    Kas, 03.08.2010 22:57
    selle mure kurtjal oleks endal olnud raske seda hauda pisut kohendada? Muudkui aga kurtma ja lalisema, et kes peaks...

    ReplyDelete
  5. Samast, arvult 10.:

    Parteitu kodanik, 04.08.2010 21:52
    Linda Järve: "Veel on mul meeles, et pahaks peetud nõukaajal oli see hauaplats pidevalt korras."
    Imelik mõelda "õilis" Eesti vabariik ei soovi Vilde vanemate haudade eest hoolitseda. Nõukogude Eesti soovis. Kirjaniku autoritasude eest on ju võimalik korras hoida. See on puhtalt kultuuri ministeeriumi rida.

    ReplyDelete
  6. Leidsin, et mõni kommentaar on veel juurde tulnud:

    Kangrost ka, 15.10.2010 08:43
    Hea, kui keegi ka veel kultuuriinimestele mõtleb. Mind häirib väga, et näiteks Bernhard Kangro konverentsist ei kirjutata kuskil, isegi info puudub. Meil on ju "hoolitakse" igasugsuest kultuurist palju, mis kultuuri mõiste alla ei mahu. Aga TÜ audoktor? Rahvusülikool? Tartu? Mis on juhtunud, mida peetakse Eestis tähtsamaks?

    järel..., 27.10.2010 15:34
    põlvlased.... aitab meile Vildestki.

    ReplyDelete
  7. Veel on lisandunud:

    aineeme jänervi, 29.11.2010 04:51
    Milleks üldse mingeid haudasid korras hoida? Kristlased võiks lugeda mida vana Jeebus ise sel teemal on öelnud (Matt 8:22). Võin kinnitada et Ameerikas mingit eestaste taolist kümme korda aastas rehitsemist ja lilleistutamise ei toimu kuskil ja surnud ei paista eriti virisevat asja üle.

    ReplyDelete
  8. Veel on Delfis loo juurde lisandunud:

    Heimar Pehk, 02.12.2010 22:19
    kahju kuulda sellist asja. vilde on eesti kultuurielus ikka nii tähtis isik, et tema vanemate haud peaks korras olema.

    ReplyDelete