16/06/2008

Tantsust blogikatla ümber


Kui ma eile köögis tegutsedes blogides valitseva nipitirinduse üle nii sügavalt mõttesse jäin, et toidu ära kõrvetasin, siis võtsin järgmise sammuna kätte ühe raamatu, mida aeg-ajalt uuesti sirvin – Patricia Wallace "Internetipsühholoogia. Rollid elus ja internetis". Ilmunud inglise keeles 1999, eesti keeles 2002. aastal.

Kuni ma internetist veel eriti midagi ei teadnud, oli see käsitlus mulle huvitav, aga ma ei saanud sellest suurt aru. Kui rohkem teadma hakkasin, otsisin sellest mõnikord selgitust või kinnitust. Blogindusest pole Wallace´ raamatus midagi, sest ta lihtsalt on bloginduse eelne, aga nii mõnegi blogideski ilmneva nähtuse seletab ära küll.

Võib-olla oskavad nooremad inimesed soovitada ka blogidega seonduvalt põnevamat ja uuemat psühholoogilist lugemist?

Neile, kes arvutimaailma hiljem tulnud, soovitaksin mina küll Wallace´i raamatut, mis algab teie võrgupersoonist ehk muljekujunduse psühholoogiast, jätkab maskide ja maskeraadidega võrgus, selgitab grupidünaamikat küberruumis, gruppidevahelist konflikti ja koostööd, et siis sujuvalt üle minna mõnitamisele ja tülitsemisele – agressiooni psühholoogiale võrgus. Sellest, et vahel sõimab pada katelt ja teinekord jälle vastupidi. Ning sellest, et mõnikord me enam ei saagi aru, kas me oleme ise pada või katel.

Romantilisem on alajaotus meeldimisest ja armastusest internetis: isikutevahelise külgetõmbe psühholoogiast. Asjalikult kirjutab autor internetist kui ajaröövlist, internetisõltuvusest, aga ka altruismist internetis ehk aitamise psühholoogiast jne. Mõnda neist asjadest tunnetame intuitiivselt, mõne kohta on hea selgitust lugeda. Mõni väide õpetab ennast kõrvalt vaatama, teisal öeldu aga toimuvat analüüsima.

Näiteks: "Te võite end küll pidada väga rahulikuks inimeseks, aga uurimustest selgub, et internetil on omadusi, mis võivad pea igaühes meist vallandada teatud agressiivse käitumise vorme. Kui soovime võrgus vaenulikust vähendada ja ka ise poksiringist eemale hoida, on oluline mõista, millised need interneti omadused on."

Tänase hommiku mõtteks aga: küllap tasub meeles pidada, et iga sitika lendamise pärast veel päike looja ei lähe! :)

No comments:

Post a Comment