16/10/2016

Vananemine ja dementsus. Mõtisklused biblioteraapiast - 4.

Kursuse* viimane, kuues nädal. Kirjandusest on kõne all eelkõige Shakespeare'i draama „Kuningas Lear“ ja Melvyn Braggi romaan „Grace ja Mary“.   Sellest johtuvalt olid siin pikad videointervjuud kuningas Leari mänginud tuntud näitleja sir Ian McKelleniga tema tegelaskuju tõlgendamisest ja kirjanik Melvyn Braggiga tema ema Alzheimeri tõvest.

/Postituse juurde valisin  fotoks siiski meie enda Jüri Järveti, kes mängis kuningas Leari 1970. a Lenfilmis tehtud samanimelises filmis (rež Grigori Kozintsev) ja on minu jaoks olnud parim nähtud Learidest. Soovi korral võib seda filmi ka internetist leida!/


Kursuse* ühe koostaja, eelkõige Shakespeare’i loomingu uurija prof Jonathan Bate’i arvates on „Kuningas Lear“ huvitav näide sellest, mis saab eakast inimesest, kui ta annab oma töö kellelegi üle ja läheb ise n-ö peansionile. See on ühtaegu draama isiksusest ja ühiskonnast, perekonnapea vananemisest ja hullumeelsusest, võib-olla ka dementsusest, kuigi seda näib välistavat Leari tahte pöörane jõud.

Meedik Simon Curtis meenutab oma videovestluses Melvyn Braggi sõnu, et dementsuse on inimkond saanud tänuks pika elu eest. Mõiste „dementsus“ on nagu vihmavari, mis hõlmab Alzheimeri ja Parkinsoni tõbesid jpm. Sageli kaob eakatel lühiajaline mälu, samas on meeles kauged asjad nagu lapsepõlves õpitud laulukesed ja luuletused; siiski esineb sageli „unustamist“, kust ollakse pärit ja kes ollakse. Vanade laulude ja luulega, mis on inimesele lapsepõlvest meelde jäänud, võib inimese (aju) taas elavaks muuta, temani tee leida ja temaga ühendust saada. Tähtis on suhtlemine teiste inimestega, sageli saab seda just muusika ja luule abil. Aju kahjustumata osades elavad mälestused ja rütmid, mis aitavad inimesel olla inimene. Ka siis, kui kaugelearenenud dementsusega inimene ei räägi, võivad muusika ja rütm temani jõuda. Mitte alati ei kaasne dementsusega depressiooni, haige võib tunda end õnnelikuna.

Elu lõpus võib mõninga dementsuse all kannatada üks inimene kolmest, kuid igatahes mitte kõik. Mitte alati ei pruugi eakate mäluviperus (sõnade unustamine, prillide otsimine jne) olla dementsuse ilming, vaid on täiesti normaalne eakusega kaasnev nähtus.

Selle kursuse jooksul rõhutatakse sageli, et dementsuse all kannatajale võib näiteks millegi ettelugemine või muusika ette mängimine mõjuda kasulikumalt kui ravimid, mis võivad teda muuta apaatseks ja võõrandunuks. Näiteks on brittide hooldekodudes palju niisuguseid lugemisgruppe ja muusikakuulamise võimalusi, mille eest sageli kannab hoolt The Reader Organisation. Kuidas aga on nendega lood meil?

Rõhutatakse vajadust jääda kehaliselt ja vaimselt aktiivseks ka pärast pensionilejäämist ning soovitatakse endale leida huvitavaid tegevusi. Nende hulka võiks kuuluda ka online-kursustel õppimine.

* FutureLearn'i tasuta online kursus vaimsest tervisest ja kirjandusest (Literature and Mental Health: Reading for Wellbeing).

Vaata ka: 
Stress ja murtud südame sündroom. Mõtisklused biblioteraapiast - 1.
Lein ja posttraumaatiline stress. Mõtisklused biblioteraapiast - 2.
Depressioon ja bipolaarne häire. Mõtisklused biblioteraapiast - 3

No comments:

Post a Comment