18/05/2009

"Cuentos para pensar"


"Cuentos para pensar" on hea argimurede käest äramineku raamat. Minust kolm aastat noorem Argentiina kirjanik Jorge Bucay on haritud ja tegutsev psühhiaater, sestap sisaldavad tema tekstid pealetükkimatul moel endas nõuandeid, sest nagu ütleb ka kiri raamatukaanel: "Los cuentos sirven para dormir a los ninos y para despertar a los adultos". Lood on selleks, et lapsed magama jääksid ja täiskasvanud ärkaksid.

Tegelikult meeldib mulle ka see, et muidu kiirlugejana on niisugusest keelest, mida ma vabalt ei valda, läbinärimine väga tore tegevus. Hispaania keelt loen aeglaselt, tõepoolest "para pensar".

Alguses paneb Bucay paika oma tõdemused:

See, mis on, on. (Kontseptsioon, mis sisaldab endas kolme osa: aksepteerimist, et teod, asjad ja olukorrad on, nagu on; et muutus saab toimuda ainult siis, kui oleme teadlikud olemasolevast olukorrast; oma teekonda saan alustada ainult enda lahkumispunktist ja see tähendab taas aksepteerida asju nii, nagu nad on.)
Ma olen see, kes olen.
Sina oled see, kes oled.
Mitte midagi head pole tasuta.
Mitte kunagi ära tee seda, mida ei taha.

Kui nendest mõtlema hakata, võib avastada, et nii mõnigi pika elutee jooksul kinnistunud tõde võib värskenduda ja uue värvingu omandada. Ja mis üldse on pikk elutee, kas elatud päevade arv või läbielatud, tunnetatud hetked, tunnid, mis lõpuks päevadeks ja aastateks liituvad ja millele tagasi vaadates tundub, et elu on olnud väga lühike...?
"Una sabiduria interior las acompaña.
Porque cada semilla sabe
cómo llegar a ser árbol."

"Sabemos esta historia.
Sabemos este cuento...
Y dicen...

que Dios adora tanto este cuento,
que le gusta tanto esta historia,
que basta que alguien la cuente
y que alguien la escuche
para que Èl, complacido,
satisfaga cualquier necesidad
y conceda cualquier deseo
a todos los que est
án compartiendo este momento...

Asi sea..."

No comments:

Post a Comment