01/11/2020

Uh oh!

Kui sain teada, et eriti tähtis koosolek toimub niihästi kohapeal osalemisena kui ka veebi vahendusel (ühesõnaga hübriidina), oli mul hea meel. Kohaleminekuga oleks mul raskusi, aga veebivahendusel otsustasin osaleda.

Kaks tundi enne koosoleku algust tuli korraldajatelt põhjalikuna näiv teave, kuidas veebis osalemiseks toimida: link pääsemiseks selleks vajalikku veebikeskkonda Slido, kus saab esitada kirjalikult küsimusi või kommentaare, hääletada, kui hääletused aktiveeritakse, ja ülekannet jälgida. Lubati, et kui mingil tehnilisel põhjusel ei õnnestu selles veebikeskkonnas ülekannet korraldada, saadetakse välja eraldi Youtube’ link. Jne.

Tutvusin lähteteabega põhjalikult ja jõudsin järeldusele, et saan oma eaka, kuid ustava arvutiga nii  Slidos kui ka Youtube's hakkama.

Umbes viis minutit enne koosoleku algust sisenesin veebikeskkonda, registreerisin koosolekust osavõtu ja asusin ootele. Et algus võib veidi hilineda, sellest oli juba enne hoiatatud. Mõned osalejad esitasid küsimusi, kas ülekanne on alanud kuskil mujal, sest selles veebikeskkonnas seda polnud. Veerand tundi pärast kavandatud algust tuli ekraanile teade, milles leidunud apsakast võis järeldada korraldajate ähmis olekut:

Veel veerand tundi hiljem parandati apsakas ära:

Ülekannet ei olnud endiselt ja veebis osalejad ei teadnud, kas koosolekuga on alustatud või mitte. Sestap tuletas üks osalejatest küsimustes meelde, et reglemendi järgi ei saa koosolekut ilma veebiülekandeta teha ning koosolek ja selle ülekanne peavad olema sünkroonsed.

Sellele vastas veebikeskkonnas teade, et loetud minutite pärast hakkab asi toimuma:


Kes neid minuteid luges, ma ei tea, aga veel mõne aja pärast teatati veebikeskkonnas, et koosolekuga ühinemiseks tuleb minna mingi jitisi lingile. Tegin mitu katset, millele kõigile sain sellise vastuse:


Oli tõesti uh oh! tunne, nagu selle teate alguses kirjas. Korraldajate lubatud Youtube'i võimalust ei olnud kuskil. Tagajärjetute katsete tõttu loobusin, otsustasin, et pimesi hääletama ei hakka, ja teatasin Slidos (mis töötas mul korralikult), et kuivõrd ma pakutud lingi kaudu kuhugi ei saa ja olen veebiülekandeta, lahkun sealt veebist. Soovisin koosolekule edu.

Neli tundi pärast koosoleku kavandatud algust sain korraldajalt e-maili, milles teatati koosoleku tulemustest ja rõhutati ka, et see toimus tänapäevases hübriidvormis, ühendades osalemisvõimaluse kohapeal ja veebis.

Kummalisel kombel asi sellega veel ei lõppenud, sest...

… kirsina tordil sain kaks ja pool tundi hiljem  ehk kuus ja pool tundi pärast koosoleku kavandatud algust korraldajalt veel ühe e-maili, milles öeldi, et veebiülekanne veebikeskkonnas viibib, kuid koosolekuga alustatakse jitis-i kaudu ning vabandati veel kord tehniliste probleemide pärast.

Seda ma küll ei oska öelda ega arvata, kus see e-mail vahepeal kolas, sest siis, kui selleks õige aeg olnuks, see kohale ei jõudnud.

Tuttav IT-asjatundja tegi õhtul kindlaks, et mu arvuti oleks Jitsi-s (mis on salapärase jitis-i  tegelik nimi) olnud raskustes, kui ma ka oleksin sinna sisse pääsenud. Veel aga arvas ta, et kui üritus korraldatakse mingis nii mõnegi osaleja jaoks seni tundmatus keskkonnas, siis tuleks sellest aegsasti ette teatada, et inimesed saaksid kontrollida oma arvuti tehnilist vastavust ja vaadata, kuidas konkreetses keskkonnas toimingud käivad, et seda ei peaks tegema rabistades koosoleku ajal. Sellega saab ainult nõustuda.

Uh oh!
Nii sai tähtis koosolekupäev läbi.

Internetimaailm on imeline. Minu jaoks läks esimene koosolekuvasikas küll aia taha ja jättis nördimustunde. Oli nagu vene muinasjuttude tavapärases lõpus: „Sõin ja jõin seal minagi, suhu ei saand midagi“.

5 comments:

  1. Märts, aprill, mai, juuni, juuli, august, september, oktoober. Kaheksa kuud - KAHEKSA kuud. On olnud inimestel aega õppida, kuidas korraldada koosolemisi nii ainult internetis, internetis + kontoris, korraga mitmes kontoris, salvestamisega, hääletamisega, küsimustega, ilma, igal võimalikul viisil.

    Kui koosolek on tähtis, siis sa testid asjad üle. Ja ütled kõigile, kuidas on. Ja siis veel korra.

    Ju see siis ikka ei olnud tähtis, vähemalt korraldajale mitte...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen sinuga täiesti nõus. Ainult paar märkust veel.

      Korraldajad väitsid eelnevalt, et koosoleku algus võib hilineda, sest neil jäävat pool tundi ettevalmistusajast puudu.

      Kord aastas toimuva suure aruande- ja valimisüritusena ning edasiminekuplaanide tegemisena oli see paraku siiski eriti tähtis koosolek (et mitte kasutada tegelikku ja kõlavamat nimetust), kuid su viimane lause on (vist) mõneski mõttes õige.

      Delete
    2. Seda märkust ei pea enam avaldama, aga:
      Kui sul on mingi asi oluline, siis sa valid selleks inimesed, kes EI lase ajaga üle. Kes EI võta kasutusele mittetöötavaid ja enda jaoks võõraid keskkondi. Kes jamade korral suhtlevad, nii et kõik on vähemalt samas inforuumis. Kellel on tagataskus lahendus või mitu. Kes teavad, mida teevad, ja ei tee seda esimest ega teist, vaid sajandat korda. Mängimiseks on kõigil aega olnud küll ja veel.

      Kõik algab ikkagi suhtumisest.

      Kaur

      Delete
  2. Kuidas kvoorumiga oli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unustasingi kirjutada, et veidi enne seda, kui Slidos tuli korraldajate teade, et koosolekuga ühinemiseks tuleb minna mingi jitisi lingile, oli veebikeskkonnas ka teade, et koosoleku kvoorum on olemas. Kui ma selle arvudest õigesti aru sain, siis oli juba füüsiliselt kohal olijaid nii palju, et sellest kvoorumiks piisas + mõned veebis. Mu tuttav IT-mees arvas selle peale, et võis nii olla, et kui kvoorum kohal olijatest täis oli saanud, muutusid veebikeskkonnas osalejad korraldajate jaoks teisejärgulisteks. Võib-olla.

      Delete