23/04/2020

Oli kord küngas...

4. aprill 2020
Oli kord küngas... Mustamäel Tervise tee bussipeatuse juures praeguseks lammutatud hoone kõrval. Suviti oli sinna rohu ja lilledega kaetud kõrgendikule vahva ronida, talvel kasutasid ümbruskonna lapsed seda kelgumäena. Tervise tee poolsel künkaveerul kasvas männitukk, kus ikka linde laulis – võib-olla oli seal isegi kellegi pesa –, ja mõnikord ka oravad sekeldasid.

28. veebr 2020
Vähesed mäletavad, et seda küngast 1970ndatel aastatel ei olnud. See tekkis siis, kui rajati Tervise teed ja sealne militaarobjekt, mis vist oli pärit sõjaeelsest Eesti Vabariigi ajast või ehk veelgi varasemast perioodist, selle ümber kuhjatud pinnase abil „künkaks“ maskeeriti. Enne seda oli väga paksust raudbetoonist seintega punker või tulipunkt (või kuidas seda oleks kõige õigem kutsuda?) täiesti näha. Pärast küngastumist aga jäi peitu, kuigi künka otsa roninud märkasid kindlasti ka laskeava, mida alt vaadates võis pidada ükskõik milleks.

Seda, et tegemist on vana rajatisega, tõestavad Tallinna ajaloolised kaardid. 1930. aasta kaartidel on see olemas, samas tsaariaegsetel kaartidel veel puudub. Sisuliselt kuulus see kokku Sütiste tee 17 asuva vana sõjaväehoonega, mis nüüd tohtrite ja apteegi kasutuses on ja figureerib kultuurimälestiste registris militaarpärandina.

Kui seda punkrit mullaga kaeti ja kõrval hakati praeguseks lammutatud hoone alusmüüri kaevama, leiti üsna palju laskemoona. Ümbruskonna poisid olid oma mängu- ja uurimisretki seda ka kaasa tassinud. Oleks tore, kui nüüd psühhiaatriahaigla rajamisel kaevamistöödel halbu üllatusi poleks.

Küngas koos militaarobjektiga kaevati lahti ja lõhuti 20. aprilli paiku, kuigi see vist ei oleks otseselt ette jäänud uue psühhiaatriakliiniku rajamisele. Aga ju siis selline pinnavorm uue hoone kavandajate arvates sinna ei sobinud.

20. aprill 2020
Ka metsatukake bussipeatuse juures võeti maha.

4. aprill 2020
20. aprill 2020

LISA: Olin just seda postitust lõpetamas, kui mitmesuguste juhuste kokkusattumusena, mille hulgas oli ühele mu eelmisele postitusele jäetud kommentaar, sain teada, et tegemist oli 1931. a rajatud suurtükiväe lasketiiru kuulikogujaga, mille ees oli olnud 150 meetri suurtüki laskerada. Sellest on põhjalikumalt juttu foorumis rindeleht.ee

Postituse aga jätsin praegu samasuguseks, kui see mul esialgu kavandatud oli.

No comments:

Post a Comment