17/11/2018

Vaatamisi: Namatjira

ETVs laupäevaõhtuti näidatavas Austraalia sarjas „Koduigatsus“ („A Place to Call Home“)  on sel hooajal mitu korda nimetatud Namatjira nime. Aborigeenist sõjaveteran ja kunstnik, kelle hurtsik koos tema piltidega maha põletatakse, on ühe oma käes olnud maastikupildi andnud heasoovliku tuttava kätte hoiule ja see jääb alles. Selle autoriks on „onu Albert“, keda filmis ka Namatjiraks kutsutakse.

Olen küll Austraalias käinud, seal aborigeenide kunsti näinud, lisaks selle suure maa kohta päris palju lugenud, aga Namatjirast ei teadnud. Hakkasin internetist uurima ja leitu oli huvitav. Natuke sellest ka siin.

(Lääne-Aranda) arrernte-hõimu kuuluv aborigeen Albert (Elea) Namatjira (28. juuli 1902 - 8. aug 1959) on tõenäoliselt tuntuim aborigeenist kunstnik, kuigi tema teosed ei ole loodud aborigeenide tavapärases stiilis, vaid rohkem n-ö valgelt mehelt omandatud oskusena. 1954. a kohtus ta kuninganna Elizabeth II-ga ja pälvis temalt autasu. Kuid hoolimata oma loomingu menust elas Namatjira vaesena, jagades kõike tavakohaselt oma hõimukaaslastega ja kannatades piirangute all, mida riik aborigeenidele kehtestanud oli.

Namatjira lõi üle 2000 teose ja oli surres 57aastane. Tema akvarelle on internetis palju näha. Kuivõrd ma pole kindel, kuidas on nende puhul lood autorikaitsega, panen siia vaid paar. Esimesel on „Mount Sonder, MacDonnell Ranges“ (1957-59, hoiul Austraalia rahvusgaleriis Canberras), teise nime ma ei tea.



Möödunud aasta juulis, Albert Namatjira 115. sünniaastapäeval avaldas Google talle tunnustust selle pildiga, mille tema akvarelli põhjal on loonud üks ta lastelastest, samuti kunstiga tegev Gloria Pannka. Sellel doodle'il on Namatijira loomingule iseloomulikud värvid ja paigake tema kodukoha lähedalt. Ka Albert Namatjira poeg on kunstnik.


1993. a, 44 aastat pärast Albert Namatjira surma lasti käibele tema mälestusmark.


Paljudel Namatjira piltidel on Alice Springs’ist 16 km kaugusel kasvanud puud (eukalüptid, Ghost Gum trees), mis on kujunenud Kesk-Austraalia ikoonilisteks sümboliteks. 2012. a detsembris põlesid maha (arvatavasti vandaalide süü läbi) ) kaks puud, mis olid just võetud looduskaitse alla. Neid leinas kogu Austraalia.

Namatjira foto on pärit 1960. aastast ja selle laenasin Wikipediast.

No comments:

Post a Comment