10/01/2018

Kuulamisi ja lugemisi: raamatumüük, edetabelid ja muu

Mitme asjaolu tõttu, millest olulisim ehk mu enda „Nooruse loo“ müügilejõudmine eelmisel sügisel, olen viimastel kuudel päris hoolega vaadanud raamatumüügi edetabeleid. Need on tekitanud mitmesuguseid mõtteid, mida ma aga kirjandusmaailmas väikese tegijana pole sõnastama kippunud. Kuigi mul on suhtluskogemusi mõne kirjastusega, on seda liiga vähe, et teemas pädevat sõna sekka öelda.

Jaanuaris on aga ilmunud paar huvitavat artiklit, mille viited eeskätt enese jaoks talletamiseks siia panen, aga mida ka neile, kes kirjapõllul tegevad või sellest huvitunud, lugemiseks soovitan.

Katrin Pauts „Eesti kirjanik, õpi end müüma“.
Postimees, 4. jaan 2018.
https://kultuur.postimees.ee/4363067/eesti-kirjanik-opi-end-muuma

„Tauno Vahter: raamatumüügi edetabelite võlu, nipid ja pettused“
ERR, Kultuur, Kirjandus, 9. jaan 2018.
https://kultuur.err.ee/653019/tauno-vahter-raamatumuugi-edetabelite-volu-nipid-ja-pettused

Olin need viited just kopitud saanud, kui Vikerraadio tänases Reporteritunnis sama teema seoses kirjastusaastaga 2017 üles võeti, saatejuht oli Kaja Kärner ja kuulata saab siit:
https://vikerraadio.err.ee/v/reporteritund/saated/5e6bc3e9-d886-4671-8ae9-576b1e6194e2/reporteritund-kirjastusaasta-2017

Arutleti nii kirjastamise kui ka turundamise üle, samuti püüti vastata küsimusele, kas kirjastusi tuleb juurde või jääb vähemaks, kas edaspidi kirjastatakse vähem või veel rohkem raamatuid kui seni.

Kuigi teemadering on huvitav, puudub selle käsitlemisel teravus – ei taha ju ükski kirjatsura oma võimalikke kirjastajaid ära pahandada. Iseäranis Pautsi teksti puhul arvan siiski, et kui sellel oleks anonüümse kommentaari võimalus, leiduks arutlejaid rohkem, kas või oma raamatute isekirjastajate näol.

Foto internetist.

No comments:

Post a Comment