18/03/2016

Kui toimetajad võeti plaksti maha...

Sellele ajalehenumbrile olen pliiatsiga kirjutanud: "Ajaleht, mida ei levitatud ja mille toimetajad võeti ametist RR poolt plaksti maha."


Nüüd pean iseenda kirjutatu dešifreerimiseks vist küll mõne detektiivi appi võtma. Tee või tina, aga enam ei mäleta, miks RR (vist siis Rahvarinde volikogu) selle ajalehenumbri ilmumise ära keelas. Eks ole õigus neil, kes ütlevad, et loll on see, kes kirjutab, mis juhtus, aga ei kirjuta, miks juhtus.

Ise ma selle lehega seotud ei olnud, aga üks mu kolleege, kes lehetegijate hulgas oli, andis selle toona mulle mälestuseks. Küllap ta ütles siis ka levitamatajätmise põhjuse, aga see on mul meelest pühitud.

Rahvarinde Teataja nr 16, 24. nov 1988 on huvitavat lugemist täis. Autorite loendki väga põnev, esilehel on näha Rein Taagepera, Lembit Ebre, Ülo Vooglaiu nimed, aga oli ka Rein Ruutsoo, Piret Pukk jt. Väljaandja oli firma Kodamu, ajutises peatalituses toimetajatena Jüri Nõmm ja Andres Ottenson, kunstnikud Heino Prunsvelt ja Aarne Vasar (siin näha oleva esikülje karikatuur küll Heiki Ernitsalt), keeletalitaja Maris Makko, maketi tegi Tõnis Lüllma. Lehekülgi 16. Tiraaž 14 000. Palju seda levitamata jäetud lehenumbrit käest kätte on rännanud, seda ma ei tea.

Enamik mu blogi lugejad on vist sellest lehest nooremad, aga ehk juhtub siia uitama ka keegi, kes noid aegu mäletab, võib-olla isegi keegi, kes teab, miks sellele lehenumbrile niisugune saatus osaks sai, kas põhjuseks oli mõni kirjutis, illustratsioon, värvivalik või hoopis midagi muud. Jagage siis, palun, oma teadmist.

2 comments:

  1. Lehte ennast mäletan, selle numbri lugu ei tea.

    ReplyDelete
  2. FB kaudu on mulle pakutud selliseid põhjusevariante (lüh):

    I.L. Äkki kaks lehekülge kirikujuttu oli liiast?

    K.M. Konsultatiivnõukogu tööd refereerivas nupukeses oli sees ka ettepanek Nõukogude Liidust välja astuda. Rahvarinde juhtide meelest oli tegemist sellise ideoloogilise väärsammuga, millega Rahvarinde eestseisus kohe kuidagi nõus ei saanud olla. Toimetajate töö mõistis hukka ka Rahvarinde volikogu, lehe levitamine peatati...

    S.V. Minu mäletamist mööda see teema Rahvarinde volikogusse ei jõudnud, otsustati ära kusagil kitsamas ringis. Ja jäigi enamikule Rahvarindes segaseks, mis täpselt seal lehes siis valesti oli ja kelle arvates...

    Nimetatud on ka mitut inimest, kes ehk toimunust täpsemini teavad.

    ReplyDelete