01/09/2015

Üks uinumine


Augusti lõpp viis ära minu kõiksekõigema lemmikfilmi stsenaristi.

Filmist ja selle aluseks olnud teadus- ja arstitööd kokkuvõtvast mahukast raamatust, mis mõlemad "Ärkamiste" ("Awakenings") nime kannavad, olen siin blogis varem kirjutanud. Ka jälgisin küljeveeru blogrolli abil pidevalt ta blogi.

Niisiis, üleeile, 30. augustil 2015 suri 82aastasena maksavähki maailmakuulus neuroloog ja kirjanik Oliver Sacks. Et ta on haigestunud ja veel eelmisel aastal kombes olnud tervis on lõplikult alt vedamas, sellest kirjutas ta The New York Times'is tänavu veebruaris. See ei olnud nukker kirjutis, vaid omamoodi tänu sisuka elu eest ja lubadus veel elamiseks jäänud aega nautida ja loominguline olla.

Kui lugeda lähedaste ja sõprade järelehüüdeid, siis läks see tal ka korda. Tema vapruse tunnistajaks on ka ta üks viimaseid postitusi 23. augustil oma FB-lehel, Beethoveni "Ood rõõmule":


Nüüdsest alates on ta FB-leht muudetud Oliver Sacksi Fondi omaks ja selle eesmärk on mälestada ja jätkata dr Oliver Sacksi tööd ja vähendada vaimu- ja närvihaigetele osakssaavat häbimärgistamist.

Rohketest mälestuskirjutistest ja järelehüüetest panen siia enda jaoks viite ühes Hispaania kirjandusblogis kirjutatule: In Memoriam: Oliver Sacks, mis sisaldab ülevaadet tema elust ja elutööst, hispaaniakeelset filmivideot (2005) ja rohkesti linke nii inglis- kui ka hispaaniakeelsetele veebikohtadele.

Oliver Sacksi veebileht on siin: http://www.oliversacks.com/ Ka Oliver Sacksi foto siinse postituse juures on pärit sellelt veebilehelt.

2 comments:

  1. Ühinen Sinu järelehüüdega. Oliver Sacks meeldib mullegi väga. Kahjuks pole filmi „ Awakenings“ näinud ega teadnudki,et selline olemas on. Kui lapsed oskavad mulle kusagilt leida, vaatan kindlasti.
    Endal ootab riiulis lugemist tema 2007.aastal ilmunud „Musicophilia: Tales of Music and the Brain“ saksakeelne tõlge „Der einarmige Pianist. Über Musik und das Gehirn“.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, Kultuuritarbija, kommentaari eest!
      Seda 1990. a filmi soovitan kindlasti vaadata. Nii Robert de Niro Leonardina kui ka Robin Williams arstina (kelleks tegelikus elus oli Sacks ise) tegid suurepärased osad ja minu jaoks on see jäänudki ületamatuks filmielamuseks, kuigi lõpp nukker on.

      Delete