03/07/2015

Tehnikalainel

Kummalisel kombel olen juuli alguseks suvise lillede ja liblikate laine asemel hoopis tehnikalainele jõudnud. Arenenud tehnika, võiks öelda.

Loen jätkuvalt eelmises postituses nimetatud Michio Kaku raamatut "Tulevikufüüsika : kuidas teadus aastal 2100 kujundab inimsaatust ja meie igapäevast elu" ja olen selles parasjagu ametis peatükiga robotitest. Samal ajal olen juba paar nädalat vaadanud Inglise/Ameerika ulmeseriaali "Humans" (mida küll pealkirjas kirjutatakse HUM∀NS) kõrge teadvusega robotitest. Loetu ja vaadatava sünkroonsusse sattumine on olnud päris huvitav, sest üks nagu täiendaks teist.

"Humans" on väga ilusa peategelannaga seriaal, aga Gemma Chan Anitana pole ainus, keda on hea vaadata. Channel 4 and AMC tänavu juunis televisiooni jõudnud seriaali stsenaariumi on kirjutanud Sam Vincent and Jonathan Brackley, väidetavalt Rootsi algupäraga draama "Äkta människor" ("Real Humans", 2012) põhjal. Eesmärgiks on lahata emotsioone, mis on tekkinud inimeste ja masinate, antud juhul siis teadvusega robotite suhtlemisel. Kokku peaks tulema kaheksa osa, praegu olen näinud kolme. (Siinne poster on võetud IMDb veebilehelt.)

Tehnikalainel on aidanud olla ka kodu lähedal umbes poolteist kuud kestnud parkla rajamine, kus on ametis olnud kõikvõimalikke ja kõiksuguses suuruses teetegemise masinaid alates ekskavaatoritest, teerullidest, asfaldipanemisseadmetest kuni samuti kõikvõimalike ja kõiksuguses suuruses vahenditega nende transportimiseks. Suur tehnika väljanäitus on see olnud, justkui oleks tegu mingi suurehitusega,  ja möödakõndijatel on vaatamist olnud küllaga. Eile õhtul pakiti "eksponaadid" kokku ja viidi ära.

Fotod: 2.juuli 2015.

No comments:

Post a Comment