16/07/2014

Valeria Novodvorskaja kuulus esivanem ja Tartu


Täna maetakse Moskvas Valeria Novodvorskajat. Sestap tuleb siin juttu ühest tema seosest Eestiga.

Esinedes seitse aastat tagasi (19. juulil 2007) raadiojaama "Эхо Москвы" iganädalases saates "Ilma lollideta" ("Без дураков") ütles Valeria Novodvorskaja saatejuht Sergei Korzunile, et üks tema esivanematest on tihedalt olnud seotud Tartuga, mis tol ajal küll Jurjevi või Derpti nime olevat kandnud.

Ma ei ole juhtunud selle fakti kohta Eesti ajakirjanduses midagi kuulma või lugema. Võib-olla on allpool kirjas olev paljudele juba ammu teada, aga mulle tundus see nii huvitavana, et panen selle ka blogisse.

Selles raadiosaates nimetas Novodvorskaja ennast vabamõtlejaks, ajakirjanikuks ja dissidendiks ("Вольнодумец, журналист и диссидент..."). Saatejuht küsis, kui palju on teda mõjutanud esivanemad - revolutsionäärid, sõjaväelased, n-ö võitluse geen. Novodvorskaja eitas esivanemate mõju, sest tema arvates peab inimene juhinduma mõistusest, aga mitte esiisade kordasaadetust. Suguvõsa au pidas kalliks temagi, kuid ainult siis, kui esivanemad olid end väärikalt ülal pidanud. Kuid siiski:

"...я чувствую историческую зависимость от двух Новодворских, которые были в нашем роду. Один самый первый из известных Михаил Новодворский был воеводой Дерпта, Юрьева при Иоанне Грозном. И узнал, что Курбский собирается в Литву… "

"...ma tunnen ajaloolist sõltuvust meie suguvõsa kahest Novodvorskist. Üks esimestest tuntutest, Mihhail Novodvorski oli Derpti, Jurjevi vojevood Ivan Julma ajal. Ja sai teada, et Kurbski kavatseb Leetu minna..."

"И сдать литовцам армию. Не пошел доносить. Хотя его бы озолотили. А попытался остановить Курбского. Объяснил ему, что вот нехорошо, княже, там изменять. Словом Курбский убил его на дуэли. /- - -/

"Ja anda leedulastele sõjaväe. Ta (MN) ei läinud kaebama, kuigi teda oleks ülekullatud, vaid proovis Kurbskit peatada. Seletas talle, et pole hea, kui vürst seal reedab. Ühesõnaga, Kurbski tappis ta duellil."

Teisal, ühes oma loengus on Novodvorskaja asjaolusid pikemalt selgitanud, öeldes, et kui vürst Andrei Kurbski (Liivi sõja ajal, 1563 või 1564) jooksis üle Leetu, oli tema teel ees Novodvorskaja esivanem Mihhail Novodvorski, Derpti vojevood. Kurbskiga võrreldes polnud ta kuigi tähtis inimene, lihtne teeniv õukondlane, mitte vürst. Õukondlasi ei peetud nii tähtsaks, tal polnud ka suurt varandust, kuigi Kurbskigi varanduse suurus oli n-ö problemaatiline. Kurbski varandus jäi tsaarile, aga Kurbski ise pages.

Mihhail Novodvorski olnud väga iseäralik inimene. Ta teadis, et Kurbski kavatseb riigireetmist. Üleminekut mitte üksi, vaid koos sõjaväega. Oleks olnud lihtne tema peale kaevata, kuid Novodvorski toimis teisiti. Ta püüdis Kurbskit veenda ümber mõtlema. Kurbski keeldus temaga rääkimisest. Siis haaras Mihhail Novodvorski mõõga ja kutsus Kurbski duellile, kuigi teadis, et on mõõgavõitluses nõrgem. Kurbski tappis tema ja läks Leetu.

Mihhail Novodvorskist olevat kirjutanud ka Aleksei Tolstoi oma kuulsas näidendis "Ivan Groznõi". Sirvisin seda, kuid MN nimelist tegelast ei leidnud - võib-olla kirjutas Tolstoi temast mõne teise nime all. Derpti vojevoodiga seotud seikadest olevat juttu ka veel ühe Novodvorskaja tuntud esivanema, 19. sajandi vene kuulsa ajaloolase Vitold Novodvorski raamatus "Борьба за Ливонию между Москвой и Речью Посполитой".

Kõigi selles postituses nimetatud isikute kohta saab lugeda lisa Wikipediast ja mujalt internetis. Ivan Julm (Ivan IV ehk Ivan Groznõi) elas aastatel 1530-1584. Postituse illustratsioonil on Tartu (siis küll Derpt või Jurjev) 1553. a (pilt Wikipediast).

No comments:

Post a Comment