14/05/2014

Mustlased meie kõrval


Viimasel ajal on juhtunud kuidagi niimoodi, et jõuan näitustele, mida olen ammu kavatsenud vaadata, vaid mõned päevad enne sulgemist. Seekord ka.

Fotonäitus "Meie, mustlased" on ju Tallinnas Rahvusraamatukogu fuajeegaleriis avatud olnud juba kuu aega ja jääb vaadata veel ainult 20. maini. Sestap soovitan, kui pole veel seda vaatamas käinud, siis minge kindlasti enne, kui enam ei saa. Ja varuge aega, sest kuigi näitus iseenesest pole kuigi suur, on Annika Haasi fotod nii ilmekalt paeluvad tõelised kunstiteosed ning Reena Purreti (Rentsi!) saatetekstid nende juures nii huvitavad, et tasub rahulikult süveneda, kõik üle vaadata ja läbi lugeda.


Annika Haas on öelnud, et fotoseeriana esitatud dokumentaalne sissevaade romade ellu ei võta muust ühiskonnast eraldatuses toimetava rahvakillu suhtes arvustavat seisukohta. Aga pildistaja sümpaatiatunne pildistatavate suhtes on neis töödes nii märgatav, et tekitab vaatajas siira kaasaelamise.

Mina uurisin neid fotosid põhjalikult ka täitsa isiklikust huvist, sest olnuks täitsa võimalik, et mõnel neist on jäädvustatud mu lapsepõlve mängukaaslane, väike Ljuba kõrvalmaja suurest mustlasperest. Kuigi, kui oleks, siis ega ma teda enam ära ei tunneks - nii väga palju aastaid on möödunud. Kuid seda nõmmekate seas omapärast perekonda väikese kräbeda mustlasvanaemaga, kes kamandas lisaks Ljubale veel suurt lastelasteväge, tema poja Miša ja miniaga mäletan hästi. Kogu seda siginat-saginat, mis nende ümber käis, muidugi ka.


Minu moblafotod näituselt ei anna Annika Haasi pildimaailma ja selle suurepärase näituse meeleolu kuigi hästi edasi. Natuke aimu neilt siiski ehk saab.

Lisan ka ühe Annika Haasi paarisfoto, mis oli aprilli alguses Rahvusraamatukogust näituse avamisega seoses saadetud pressiteate lisaks ja mis samuti on näitusel.

© Annika Haas.

7 comments:

  1. Ma käisin tartus seda vaatamas kohe kui avati, huvitav rahvas. Kõik see olustik nende ümber, vaibad-tekid-kardinad värvid on nii omamoodi.
    Tiina olen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, see on ju varem olnud nii Valgas kui ka Tartus. Mina jäin oma käiguga ses mõttes suhteliselt hilja peale, et enamik soovijaid on seda ammu vaatamas käinud.
      Aitäh kommentaari eest, Tiina!

      Delete
  2. Tore, et inimesed ikka käivad ja seda huvitavaks peavad. Rahvusraamatukokku see kohe sobib ka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rents, kas on kavas oma intervjuude ja uurimiste põhjal ka mingi üldloetav raamat (lisaks magistritööle) kirjutada? Tekstid olid küll seda väärt :).

      Delete
  3. Annika Haas on mu lemmikfotograaf ja ma ei pääse kohe kuidagi ta näitusele.... Kas tuleb kuskil veel see näitus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annika Haas ütles vastusena Sinu küsimusele, et näitus peaks Eesti piires jõudma veel Viljandisse (Aita) ja Narva (kindlusesse), loodetavasti ka Pärnusse. Kui õige aeg käes on, jagab ta infot FBs.

      Küllap sellest siis ka teave levib.

      Tallinn oli ju juba kolmas näitusekoht pärast Valgas ja Tartus eksponeerimist.

      Delete
    2. Aitäh, Linda! Loodan Viljandisse vöi Narva jöuda. Selleks ajaks olen taas Eestimaal tagasi.

      Delete