22/05/2014

(Elu)ajaarvestus


Kas olete kunagi kokku arvanud, mitu erinevat ajalooperioodi olete üle elanud? Või mitu on üle elanud teie vanemad või vanavanemad?

Küsimus on ajendatud Ehho Moskvõ raadiosaates "Kultuurišokk: Hüvasti, elutõde! Mälestades vene roppsõnu kultuuris" (Культурный шок: Прощай, правда жизни! Памяти русского мата в искусстве; 10. mail 2014) kõlanud loetelust, mille tegi dramaturg ja režissöör Mihhail Ugarov:

"Vaata, meie maal (mõeldud on Venemaad) on kindlasti veel pikaealisi, kes on sündinud enne 1917. aastat. Kujuta ette, et need inimesed on üle elanud vähemalt 13 ajalooetappi, mille jooksul on toimunud mingid tõsised muudatused. Nad elasid tsaariajal, seejärel pärast (esimest) revolutsiooni ajutise valitsuse ajal. Siis elasid nad üle 1917. aasta revolutsiooni ja punaterrori, seejärel kodusõja, siis nepi (uue majanduspoliitika), siis kollektiviseerimise, industrialiseerimise ja 1937. a suure terrori. Seejärel Suure Isamaasõja, mis oli päris uus, eriline etapp. Seejärel külma sõja alguse ja võitluse kosmopoliitlusega, siis "sula", siis stagnaaja, seejärel perestroika, siis 1990ndad, nüüd elavad nad Putini-ajastus. Kokku on nad üle elanud 13 erinevat perioodi. Mina olen 40aastane ja näinud neist ajastutest ainult nelja. Oletame, et kõige optimistlikuma ennustuse järgi elan ma veel 50 aastat. Kas oskate ette kujutada, kui palju on mul veel huvitavat ees?"

Originaaltekst vene keeles: "Вот смотри, до сих пор же на территории нашей страны наверняка остались старожилы, которые родились до 17-го года. Вот представь себе, что эти люди пережили как минимум 13 исторических этапов, в которые происходили какие-то серьезные изменения. То есть они жили при царе, потом они жили при Временном правительстве после революции. Потом они пережили революцию 17-го года и Красный террор, потом гражданскую войну, потом НЭП, потом коллективизацию, индустриализацию и Большой террор 37-го года, потом Великую Отечественную войну – это другой, совершенно, этап. Потом начало «холодной войны» и борьбу с космополитизмом, потом «оттепель», потом застой, потом перестройку, потом 90-е, сейчас они живут в эпоху ВВП. И представляете, 13. Мне 40 лет, я из этих 13 периодов застал всего 4. Допустим, у меня оптимистический прогноз, что я проживу еще лет 50. Представляете, сколько у меня впереди еще интересного?" - Михаил Угаров - драматург, режиссер, художественный руководитель "Театра.doc".

Kui selles loetelus toodut arvestada ja liita meie tänapäevale, siis elan mina praegu kuuendat (või isegi seitsmendat) ajalooperioodi.

Aga kuidas on lood teiega? Missugune on teie isiklik ajalugu või teisisõnu (elu)ajaarvestus? Ja mida arvate, kas on parem elada üle võimalikult rohkem maailmas ja ühiskonnas toimuvaid muudatusi või saada elada stabiilselt vaid ühel ajaetapil, rahulikult ja  muutusteta?

2 comments:

  1. Mustlase elu võib ju huvitav olla, aga kulutab inimest hirmsasti. Peab ju pidevalt olema valmis oma elukese eest võitlema. Stabiilsel ajaetapil võib ise määrata, mis enam huvitab ja elada omamoodi sügavuti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh kommentaari eest! Aga kummalisel kombel tundub paljude inimeste jaoks sügavuti elamine raskemana kui pidev rahmeldamine, sest pole harjutud olema ise ja ka ise oma otsustusi tegema.

      Delete