01/09/2013

Uskumatu, et see oli nii ammu


Sellel fotol olen ootel ja põnevil.

Selle pildistas onu minu täiesti esimesel koolipäeval. Koduaias põõsa juures natuke enne kooliteele minekut.

Koolivormi tumesinine kleit tundus mulle nii ilus. Must põll, mis selle juurde käis, samuti.

Ja kõige tähtsam asi oli aabits, kuigi lugeda oskasin juba mitu head aastat. Pildile ma seda kaasa ei võtnud, aga alles on see punasekaaneline oluline raamat mul tänini.

Kõik sellest esimesest koolipäevast on imehästi meeles. Olen neist alatiseks mällu jäänud seikadest mõnel pool varemgi kirjutanud, viimati näiteks siin.

Esimene september.  Läbi elu kestnud õppimise algus.

Uskumatu, et see oli nii ammu.

60 aastat tagasi.

1953.

4 comments:

  1. Mul pole peaaegu ühtegi pilti oma algkooliajast (paar klassipilti siiski) ja küllap vist sellepärast ei mäleta ka peaaegu midagi.
    Pinginaaber ja klassijuhataja tulevad meelde, pika pingutuse peale ehk midagi siiski veel :)
    Aga see siin on üks väga armas pilt õnnelikust koolilapsest :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, tegelinski!
      Minul seevastu on oma algkooliaeg kogu aeg olnud üpris põhjalikult meeles - võib-olla sellepärast, et mulle väga meeldis koolis käia, aga olin tihti haige ja pidin puuduma. Siis, kui jälle kooli sain, oli see suur sündmus. Praeguseks hakkan jõudma ka sellesse ikka, kus lapsepõlvemälestusi veelgi rohkem meelde tulema hakkab. isegi mõnikord üllatun, mis detailid kõik meeles on.

      Delete
  2. Minul pole ka ühtki pilti esimesest koolipäevast, aga klassipilte ikka on mõned. Just vaatasin- meil oli koolivormikleit piduliku valge põllega ainult mõnel tüdrukul. Minul küll polnud. Ei mäleta, kas seda sai poest osta või pidi ise õmblema. Meie põlvkonnal oli ikka igasuguseid koolivorme aja jooksul.
    Ühinen tegelinskiga - pildil üks õnnelk Linda.
    Ilusat tarkusepäeva, mis mind otseselt enam ei puuduta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, Helle!
      Tumesinine vormikleit oli meil ainult esimeses klassis. Teises klassis pidi juba pruun olema. Aga ka selle pruuni juurde käis meil must põll, mitte valge - valge põll oli küll üleliiduliselt kõikides (vene) koolides, aga Eestile tehti noil aastatel millegipärast erand. Minu esimene koolikleit oli ostetud koolilaadalt, mis asus praeguste trollide 1 ja 3 lõpp-peatuses praeguse Kaubamaja juures toonases suures tsirkusetelgis. Ema pidi selle kleidi küll mulle igati parajaks tegema.
      Aga head tarkusepäeva soovin Sulle ikka - küllap see puudutab Sind ka kogu ülejäänud elu rohkem, kui praegu arvata oskad.

      Delete