30/08/2013

Enne kui sammud välja seada

Ja saangi blogisse panna viimase eakate ajalehele Videvik kirjutatud loo. Rohkem neid enam ei tule, sest leht lõpetas eilse numbriga ilmumise. Saan selle kirjutise blogisse panna, sest seda sisaldav lehenumber on juba jõudnud digitaalarhiivi DIGAR. Siinne tekst on minu algvariant ja erineb ajalehes ilmunust mõne pisiasja võrra. Tuletan meelde ka seda, et kõik need kuus lugu on olnud mõeldud eelkõige neile eakatele lugejatele, kes arvutiga sinasõbrad ei ole, et nad oma arvutihirmust või -tõrkest üle saaksid.


Kes ei oleks sügisvihmas bussi oodates kirunud, kui oodata tuleb kaua või bussipeatuses ei ole sõiduplaani. Aga seda saab kergesti vältida.

Seda, et pikki reise mitmesugustesse maadesse edukalt arvuti abil korraldatakse, endale sobivad peatuspaigad ja sõiduvahendid broneeritakse, piletid ostetakse ja palju muid kaugeks teekonnaks vajalikke toiminguid tehakse, on paljud kuulnud. Aga selle peale, et oma igapäevaste käikude puhul võib sama teha, väga sageli ei tulda.

Kuhu ja kuidas minna
Siinsed näpunäited on seotud Tallinnaga, aga meie e-riigis saab sama teha vist juba peaaegu igas Eestimaa punktis. Sõiduplaanid, piletiostmised. kohtade broneerimised, ettetellimised - kõik need tuhat pisiasja on arvuti kaudu tehtavad ja ei nõua ka kuigi keerulisi eelteadmisi ja oskusi. Siin teen juttu just mõnest üsna lihtsast asjast, aga igal lugejal tasub sellele lisaks nõu küsida oma lastelt ja lastelastelt, kes tehnikavidinatega paremini kursis on ja näiteks kõike teekonnaks vajalikku ka mobiiltelefoni või mõne muu seadme abil oskavad korda ajada.

Ühel ilusal päeval tahate sõita vaatama uut suurt kauplust linna teises otsas. Seal olevat kaubavalik märksa parem kui kodupoes ja rahvas räägib, et tegemist on hea kauplusega. Kõigepealt veenduge interneti abil kaupluse koduleheküljelt selles, et pood ikka avatud on ja sinnaminek asjatu pole.

Kaupluse asukoha leiate Tallinna kaardilt, kuhu kõige kergemini pääseb Tallinna koduleheküljelt (http://www.tallinn.ee/). Kaardil on palju vaatamisvõimalusi: saab vaadata lähimat ühissõidukite peatust  või lihtsalt majanumbri abil täpset paiknemist. Ka saab selgust, missuguse ühissõidukiga, kas otse või ümberistumistega, on sinna kõige parem sõita. Saab planeerida optimaalset teekonda kellaaja järgi: kodust lahkudes siis ja siis kulub lähimasse vajalikku ühissõidukipeatusesse minekuks nii ja nii palju aega, sõiduvahend tuleb siis ja siis, sõiduks kulub nii ja nii palju aega, maha tuleb minna seal ja seal, ümberistumiseks tuleb kõndida teise peatusesse, selleks kulub jälle teatud aeg, sõiduk tuleb, sõiduaega kulub... jne, kuni ollaksegi õnnelikult kohale jõudnud.

Tallinna kaardi rakendused võimaldavad vaadata nii kaardil kui aerofotol, kuhu minek ja missugune maja täpselt on. Samuti saab mõõta teekonna pikkust, näiteks seda, kui kaugele peab jala käima. Lisaks võib appi võtta ka Google'i kaardi tänavavaate (https://maps.google.ee), mis näitab ümbrust sellisena, nagu see inimesele tänaval olles paistab. Nii saab vaadata isegi seda, kus on vajalik uks, kas näiteks kaupluse esiküljel või kuskil kõrval.

Kui olete arvutis olevate kaardi ja sõiduplaanide abil teekonna paika pannud, siis võib vajaliku teabe kaasavõtuks üles kirjutada või, kui arvutikasutajal printer juhtub olema, lausa välja printida. Sama tasub teha ka tagasisõidu kohta.

Mida ilm teeb?
Oletame nüüd, et päev, millele oma käigud sättinud olete, pole kõige ilusam. Võib hakata vihma sadama, jahedamaks pidi minema, sestap ei teagi, kas ikka tasub minna. Luu- ja kondivalu olevat vanema inimese jaoks parim ilmaennustaja, aga seda ei saa alati usaldada. Lehes on ilmateade kirjas, aga ei näita ilma muutumist kuigi täpselt.

See ei ole suur mure, sest isegi kui inimesel pole Kuuse-taadi ilmaennustajaannet ja seapõit ka parasjagu käepärast pole, saab igaüks end arvuti abil aidata.  Ning küllap märkate varsti ise, millist ilmastikulehekülge rohkem usaldada tasub, kas piirduda ühega või luua oma isiklik ilmateade mitme ilmavaatleja poolt internetis pakutava kogusummana.

Hoiatan ainult ette, et selline ilmateate koostamine võib nii lahedaks ajaviiteks kujuneda, et pilvede põnev liikumine arvutiekraanil vaatajat kauemaks köidab.

Oma isikliku ilmaeennustuse koostamiseks olen vaadanud päris paljusid lehekülgi. Nende hulgas on meteoroloogilised radarid (http://www.emhi.ee/?ide=21,1167; sealt võtta siis vastavalt Sürgavere PseudoCAPPI ja Harku PseudoCAPPI), Soome ilmateade (http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet; selle lõunaosa annab ülevaate Eesti kohta), Soome radar (http://testbed.fmi.fi/history_browser.php?imgtype=radar&t=5&n=15); meie oma Ilmajaama-lehekülg (http://www.ilmajaam.ee/) ning FORECA ilmaennustused (http://www.foreca.com/Estonia/Tallinn).

Nii sünteesitud ilmaennustus läheb enamasti ka ka täppi. Aga see abistavate lehekülgede loetelu võib igaühel erinev olla vastavalt sellele, mis tundub paremini sobivat.

Ilmunud ajalehes Videvik nr 29 (1106), 29. aug 2013. Vaadata peaks saama digitaalarhiivi DIGAR leheküljelt http://digar.nlib.ee/digar/show.action?id=112522 augustikuu alt ilmumise kuupäeva võttes.

No comments:

Post a Comment