31/07/2013

"English Vinglish"


Kui Eestis veel palju India filme näidati, olid minulgi oma lemmikud. Nüüd polnud ma neid enam ammu vaadanud, kuni mulle seda uuema aja filmi soovitati. "English Vinglish" (2012) tasub vaatamist, on ühtaegu meelelahutuslik ja mõtlemapanev. Lisaks veel imeilusa ja andeka peategelasega.

India filmilegend Sridevi on mänginud rohkem kui 200 filmis. Teda peetakse Indias aastasaja parimaks filminäitlejannaks. Aga viimased 15 aastat on ta olnud kodune, kasvatanud lapsi - "English Vinglish" on tema tagasipöördumine kinolinale. Ja väga edukas!

Lavastaja ja käsikirja autor Gauri Shinde on varem teinud tõsielu- ja reklaamfilme, millest "English Vinglish" erineb. Nüüd tahtis ta luua filmi, mis paluks andestust ja ütleks aitäh tema emale ning kõigile tagasihoidlikele, oma perekonnale pühendunud naistele.

Shashi on India koduperenaine, kelle olemasolu tema mees ja kaks last iseenesestmõistetavaks peavad. Nad naudivad tema kokakunsti ja perele pühendumist, aga mees ja tütar halvustavad teda sellepärast, et ta räägib ainult hindi keelt ja tönkab inglise keelt väga halvasti.

Kui elu viib Shashi ootamatult New Yorki, leiab ta keelekursusel uusi mitmest rahvusest sõpru, kasvatab eneseusku ja õpib inglise keele ära nelja nädalaga. Sellega käib kaasas tema muutumine ja ometigi jäämine selliseks, nagu ta oma olemuselt on.

Sellel teemal oleks võinud teha väga igava ja tavapärase filmi, aga "English Vinglish" pakub ootamatusi, südamlikkust, tundeerksust, head muusikat ja värvirohkust, kontraste ja varjundeid ning jätab pärast filmi lõppu kauaks hea tunde, kuigi võib-olla oleksin vaatajana salamisi tahtnud teistsugust lõpplahendust.

Sridevi kõrval ja taustal on filmis palju huvitavaid tegelasi, näiteks India praegune tuntuim filmistaar Amitabh Bachchan reisikaaslasena, hulk keelekursuslasi, inimesed, kellega Shashi kohtub, lapsed... Kõik kokku aga on helge filmielamus.

"English Vinglish" Wikipedias.
Sridevi Wikipedias.

No comments:

Post a Comment