05/12/2012

Kaugloetava elektriarvesti näidu kaelamurdev lähivaatlus

Eilsest alates on meil siis kaugloetav elektriarvesti. Vahetamine läks kiiresti, elektrikatkestust oli vaid kümmekond minutit.  Ka kasutusjuhend jäeti postkasti. Halb üllatus oli aga see, et näidu vaatamine nüüd märksa raskem on, kui vana arvestiga oli.

Vana arvesti n-ö mahtus oma kohale paremini ja tema näiduekraan jäi täpselt arvestikapiukse vaateava klaasi taha. Uue arvesti ekraan aga paikneb klaasi suhtes ebamugavalt - esialgu vaatasin, et näitu polegi üldse näha, kuid taskulambi abil saab valgusvihku filigraanselt rihtides ja iseennast kaelamurdvalt kõverdades seda siiski kuidagi lugeda.

Kui blogilugeja küsib, miks me kapiust lahti ei tee, siis sellepärast, et elektrikappide uste võtmed on korteriühistus ühe kindla inimese käes. Majas on üle saja korteri. Oleks mõeldamatu aja- ja närvikulu, et see inimene iga kuu lõpus peaks rohkem kui saja inimese palvel trepikodades näidu teadasaamiseks kapiuksi avama.


Ega sellest (võib-olla kõikidele kortermajadele osaks saavast) ekraani paiknemise ebamugavusest polekski suurt midagi, aga esialgu tuleb arvestinäitu ikka vanamoodi ise teatada. Kauglugemine tuleb millalgi... vist üsna määramatus tulevikus.

Vanad arvestid vahetatakse uute (kaugloetavate) vastu välja kogu meie suures majas. Elektrilevi kodulehelt saab teada, et oleme nn pilootprojekti sattunud: "Pilootprojekt toimub 2012. aasta lõpus ja 2013. aasta alguses, mil vahetame välja ligi 5700 arvestit eri piirkondades ja eri tüüpi tarbimiskohtades üle Eesti. Pilootprojekti tulemuste põhjal täiendame paigaldusprotsessi, et edaspidine arvestivahetus võimalikult ladusalt toimiks."

Ja veel: "Vahetame arvesteid üldjuhul korraga alajaamade piirkondade kaupa. Näitude kauglugemine hakkab toimima siis, kui kõik sama alajaamaga seotud arvestid on vahetatud ning andmete edastamiseks vajalik taristu on valmis."

Ehk oleks mõttekam andmete edastamiseks vajalik enne valmis teha ja alles siis tarbija elu uue arvestiga siduda.

"Mõnel juhul võib arvesti paigaldamisest kuni kauglugemisele üleviimiseni kuluda isegi mitu aastat." - ka see lause seisab Elektrilevi kodulehel kirjas.

Fotol: esimesel pildil on kasutatud arvesti fotot kasutusjuhendilt koos selgitusega, mis on näha ja mis mitte, teisel on vaade meie elektrikappi.

6 comments:

  1. Andekalt paigutatud tõesti...

    ReplyDelete
  2. Eks siis nüüd peavad korteriühistud elektrikappidele uued uksed panema uute vaateklaasidega õigel kohal. Kuradi hästi välja mõeldud ikka!

    ReplyDelete
  3. Panen siia ka oma kommentaari sama postituse arutlusest FB-s, kus avaldati imestust, et nii paigaldatud arvesti puhul tarbija oma elektrikulu näitu ei näegi ja peab maksma talle saadetud arve eest.
    Minu meelest keegi selle suure projekti käivitajatest on lihtsalt elementaarse vea sisse teinud ja pole kõigi asjaoludega arvestanud. Usun, et sama probleem võib tekkida paljudes (kui mitte kõigis) kortermajades. See on jah siililegi selge, et tarbija peab oma näite nägema.

    ReplyDelete
  4. Ajaloolise tõe huvides: ei läinudki sada aastat - täna tuli teade, et juba kümmekond päeva tagasi on arvesti üle viidud kauglugemisele ja näite ei pea enam ise teatama. Eks siis näis, kuidas kulgeb...

    ReplyDelete
  5. Piisavalt aega juba möödas, räägi ka arvete suurusest?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meil on üldiselt kogu aeg olnud väikesed arved (väike elektrikulu) ja selles osas ei ole ka selle arvestiga seoses midagi oluliselt muutunud. Nii et polegi nagu midagi rääkida.

      Delete