26/06/2011

"Brežnevit" lugedes - 2.


Kord oli mul töökaaslane, kes rääkis, et tema pisipoeg jäävat kõige paremini magama Brežnevi kõnede saatel. Need olid monotoonsed,superpikad ja neid kanti üle kõikidel kanalitel nii raadios kui teles. Pisike poiss kippunud algul küll kestvate kiiduavalduste ajal üles ärkama, aga hiljem harjunud ka nendega. Leonid Mletšini raamatust saab teada, et juba Brežnevi esimene esinemine NLKP Keskkomitee peasekretärina partei XXIII kongressil oli pikk. Hiljem muutusid need veel pikemaks.

Первый брежневский съезд после ярких хрущевских показался на редкость блеклым и серым. Такими будут все съезды при Брежневе. Никаких резких шагов. Доклад с одним перерывом продолжался почти пять часов. В те годы Леонид Ильич легко справлялся с такой нагрузкой.

Nõukogude ajal oli üks põhiloosungeid: "Kaader otsustab kõike!". Juhtiva kaadri valikuga tegeles Brežnev isiklikult, olles võimumängudes ja -intriigides kõva käsi:

«Сильной стороной Брежнева был особый интерес к кадрам, – писал Андрей Андреевич Громыко. – Иногда его беседы с членами ЦК и другими ответственными работниками сводились к теме о том, кто чем занимается, какие у кого с кем отношения, – все это с целью выяснения у собеседника, не строит ли кто-нибудь против него лично каких-либо козней…

Huvitav on arveteõiendamine Aleksandr Šelepiniga, kelle kohta paljud arvasid, et temast saanuks parem riigi esimene mees kui Brežnevist. Seoses sellega mõned lõigud raamatust Brežnevi iseloomustamiseks:

Знающие люди говорили, что Брежнев только казался добродушным. Мягко стелит, да жестко спать. При первой встрече Брежнев сказал своему помощнику Александрову-Агентову:
– Ты не смотри, Андрей, что я такой мягкий. Если надо, я так дам, что не знаю, как тот, кому я дал, а сам я после этого три дня больной.

Ja veel:

Брежневу не хватало образования, но он был искушенным политическим бойцом и мастером аппаратной интриги. Его недооценили. У Брежнева было чутье на людей. Он ясно понимал, кто за него, а кто против. Александр Яковлев, который при Брежневе руководил отделом пропаганды ЦК, сформулировал это короче:
– Малообразован. Злопамятен. Лишен каких-либо талантов, кроме одного – обладал почти безошибочным чутьем на личных сторонников и противников.

Ajaloosündmuseid on nende võtmeisikute kaudu tagantjärele alati põnev uurida ja avada, ka siis, kui ise oled olnud vähemalt mingil määral nende sündmuste kaasaegne. Võtmeisikute iseloomukirjeldused, psühholoogilised portreed annavad ajastu mõistmisele palju juurde. Leonid Mletšini raamatus Brežnevist on nii palju huvitavaid detaile kunagise "ühe kuuendiku kogu planeedist" juhtfiguurist, tema loodetud särast ja tegelikust tuhmumisest, et jääb üle ainult veel ja veel kord seda mahukat köidet lugemiseks soovitada.
Sellest raamatust olen kirjutanud ka siin.
Pilt internetist, sellelt leheküljelt.

2 comments:

  1. Külaraamatukogus vaevalt seda raamatut on. Õnneks on vist mingisugune raamatukogudevaheline tellimise võimalus. proovin esmakordselt seda võimalust kasutada.

    ReplyDelete
  2. Siis ma lihtsalt tuletaksin meelde, et hiljuti ilmus kaks eesti keelde tõlgitud raamatut Brežnevist - see Leonid Mletšini oma ("Brežnev"), millest mina kirjutan, ja ka Boriss Sokolovi "Leonid Brežnev ja tema „kuldne ajajärk“", mille kohta ma tõtt-öelda midagi ei tea.

    ReplyDelete