05/02/2011

Sunnitud paroolivahetus


Lähen panka. Mõtted on asjaajamiste juures. Seda maksta, toda vaadata.

Sisestan kasutajatunnuse ja püsiparooli. Siis tuleb tõke ette. Pank viskab ekraanile paroolivahetuse nõude. Kirjuta vana, siis kaks korda uus! Mõtted tulevad, hopsti, asjaajamiste juurest ära. No mis parooli ma nüüd sisestan? No olgu seekord see. Pääsen edasi.

Ajan asju, maksan seda, vaatan toda. Lõpetan. Väljun.

Järgmisel korral, kui panka tahan minna, ei tule uus parool kuidagi meelde. Sai teine kiirustades pandud. Üleskirjutamine ununes ju asjaajamiste käigus ära. Proovin oma variante. Lõpuks taban õige. Õnneks enne, kui asi nii kriitiliseks läheb, et pank edasise katsetamise võimatuks teeb.

Teadjamad inimesed ütlesid, et see nüüd-kohe-kibe-kähku paroolivahetus olevat ka mujal maailmas niimoodi. Kusjuures mõni pank takistab ka näiteks varem olnud paroolide vahel varieerimist - ei luba vanu enam kunagi kasutada. Ole siis hea ja pea oma pidevalt muutuvaid paroole meeles, sest ega see üleskirjutamine ka ju kuigi kindel variant pole. Pärast võib üleskirjutusega paberilipakas lihtsalt ära kaduda. Hea vähemalt, et ma prille taga otsima ei pea. Mõnele vanainimesele võib see kõik päris keeruline olla ja võib-olla on seegi üks põhjus, miks ta internetipangas käia ei julge, taha või soovi.

Jah, ma saan aru, et paroolivahetus on kasutaja ohutuse huvides. Jah, ma oskan ka ID-kaardiga siseneda, kuigi veel  päris harjunud selle võimalusega pole. Aga ma tahaksin, et ma ei peaks parooli vahetama nii välk-paukselt. Võiks ju olla võimalus, et mulle teatakse panka sisenedes, et järgmisel korral tuleb mul parool vahetada. Ma saaksin natuke mõtelda ja endale kergemini meeldejääva asjaliku parooli panna.

Huvitav, kas teistel ka sellega probleeme on, et paroolivahetus parooli suisa meelest viib? Või on kõigil enese jaoks nii kaljukindlad paroolisüsteemid loodud, et seda ei juhtu?
Pilt on leid internetist.

6 comments:

  1. Minul tekib paroolide ees alati paaniline hirm. Sest nii ongi - need paberilipakad kõikvajalike paroolidega kipuvad kaduma. Teisisõnu. Minul paroolid alatasa ununevad ja siis ununeb see, kuhu panid ülestähendatud parooliga paberi....

    ReplyDelete
  2. Mina vahetan alati ainult viimase numbri.Ükskord unustasin tütrele ütlemata. Ta käib minu paroolikaardiga E-koolis. Koju jõudes hakkasin ülekannet tegema,konto blokeeritud.Tütar oli 3 korda vana parooliga katsetanud. Korraks võttis kõhedaks küll, aga õnneks sain helistamisega korda.

    ReplyDelete
  3. Krediidipank hoiatab, aga ei sunni priuh-prauh.

    ReplyDelete
  4. Mina olen seni pääsenud nii, et kasutan uuesti eelmist parooli ja niimoodi kahe vahel neid vahetan...
    Aga mõtlesin küll ID-kaardi peale üle minna, minu jaoks on see väga lihtne...
    Hullem lugu oli mul e-õppe keskkonnaga Moodle, see nõudis nii kurivaimu keerulist parooli, et isegi minu hea numbrimälu keeldus seda meeles pidamast. Õnneks oma arvutis brauser lasi ära salvestada ja pole vaja iga kord uuesti sisse toksida.

    ReplyDelete
  5. Mina panen uuele paroolile otsa vaid ühe tähe/numbri,olgu see nii veider kui tahes,ntx : seenemikk=seenemikkk. Sest peale seda ,kui olin nii "tark",et panin pähekulunud uksekoodi parooli (töö juurest),jäin mõtlema,et m i l l i s e ukse nimelt,neid ju neli?Loomulikult ei sobinud ükski,mis lõppes katastroofiga minu väikses maailmas.

    ReplyDelete
  6. mul siis hästi läinud. Vahetan panga nõudmisel parooli ära ja kohe uuesti vanaks tagasi.
    Annaks, et nad ses suhtes midagi ei muudaks....

    ReplyDelete