14/01/2011

Kas teate neid filminäitlejaid? - mängu lõpetuseks

Et viimasest satsist neli nägu on ära arvatud ja viimane tõenäoliselt jääbki vastajatele tundmatuks, siis on aeg vastused ära öelda ja väike lõpujutt teha.

Piltidel olid viimasel korral, nagu anonüümne ära tundis, tõepoolest paljude filmide peaosatäitja Vassili Lanovoi,   Lev Tolstoi "Ülestõusmise" järgi tehtud filmis oma hiilgeosa mänginud Tamara Sjomina, kõigile tuttav Sophia Loren ning filmide "Mees ja naine" ning "Konformist" peaosaline Jean-Louis Trintignant.

Vassili Lanovoi (sünd 1934) mängib teatrilaval veel praegugi, on endiselt suur publikumagnet ja on ka Tallinnas korduvalt käinud esinemas. Tamara Sjomina (sünd 1938) oli samuti ühes filmirollis veel mõni aeg tagasi. Loreni ja Trintignant' i pildid aga panin siia, sest nende kaastegevusel valminud filmidel oli 1960-1970ndatel aastatel ka meil siin suur menu.

Ära tundmata jäi seekord Iia Arepina (1930 - 2003), kelle parimate osade hulka kuulus Maša Puškini "Kapteni tütre" põhjal tehtud mängufilmist. Arepina mängis palju töölis- ja maatüdrukuid, neid rolle ei mäletata. Oma viimases intervjuus ütles unustatuks jäänud üksildane ja õnnetu Ia Arepina: "Paljud näitlejannad on väga üksikud inimesed. Nad vajavad igapäevaelus erilist  mõistmist, aga ei leia seda või leiavad harva. Filmi tehes on kerge - sa mängid enesest erinevat iseloomu, mis sinu külge ei kuulu. Aga tegelikus elus oodatakse sinult jälle mängu, kuid sa ei mängi ju iga inimesega. Kui sa oled näitlejanna, siis pole sul sind ennast, inimesena aga pead olema sina ise. Mina olen ma ise ainult siis, kui jalutan oma koeraga."

Kõigi mänguvoorude põhjal kokku oli parim pilditundja anonüümne, kes jääb aga esikohata anonüümsuse pärast, mistõttu esimesele kolmele kohale paiknesid Sjgelle, Telc ja Osaline. Võitjatele on siinkohal preemiaks üks ilus lõpulaul.



Lõpetuseks tõdemus oma ajastu tunnusjooneks tõusnud näitleja Innokenti Smoktunovski raamatust "Heade lootuste aegu" (e. k 1985):

"Mis seal rääkida, näitlejaamet on kütkestavamaid tegevusvaldkondi ning oma tähendusrikkuselt inimese elus jääb alla vaid õpetaja ja arsti kutsele ning  loomulikult emadusele.
Mõnikord, vaadates meie otsingute ja närveldamise tulemust, seda näivat kergust ning millegi või kellegi mängimist, eeldamata tööd ja pingutust ning nende olemasolu kahtlustamatagi, jahmatatakse meid ikka ja jälle hüüatusega:" Teie ju muud ei tee, kui üksnes mängite, millal te ometi töötate?""

Kogu filminäitlejate postkaartidelt äraarvamisemäng on siin:
Kas teate neid filminäitlejaid? - 1.
Kas teate neid filminäitlejaid? - 2.
Kas teate neid filminäitlejaid? - 3.
Kas teate neid filminäitlejaid? - 4.

5 comments:

  1. Aitäh, Linda!
    Päris tore oli meenutada.

    ReplyDelete
  2. See oli Sul üks vahva idee. Kahju, et nii vara ära lõpetasid.

    ReplyDelete
  3. Aitäh, Sjgelle, osavõtu eest! Sügisel teen uue, pilte veel on.

    ReplyDelete
  4. Hundi ulg, tahtsin küll alguses sel korral viis vooru teha, aga praegu tundus, et sedapuhku aitab. Aga nagu Sjgellele vastasin, on plaanis sügisel, kui õhtud jälle pimedamaks hakkavad minema - nüüd ju lähevad juba valgemaks :)- veel üks selline mäng teha. Postkaarte veel on ja tundub, et vanu filmiajakirju, kust ainestikku saab, on ka kuskil nurgas veel alles. Oled siis samuti oodatud osalema.

    ReplyDelete
  5. Kurb teade: Vassili Lanovoi (16. jaan 1934 — 28. jaan 2021), surma põhjustas COVID-19.

    ReplyDelete