19/12/2010

Fotojaht - võimas

Mõned puud on võimsad. Vaatad neid ja mõtled, kui paljust oskavad nad rääkida, kui rohkelt on inimesed nende varju nautinud, linnulaulu kuulanud, võib-olla ka lehekahinatest rõõmu tundnud.

Mõned elud on võimsad nagu puud. Siin, Eestimaal, võrdleme neid tugevate tammedega. Ja ega tammetõrudki tammedest kaugele kuku. Enamasti.

Mõnele puule tahaks pai teha. Võib-olla kallistada, ümbert kinni võtta, kui ulataks. Mõne metsa kohta aga ohkame luuletaja kombel, et kes teab, kui kaugele näeksime, kui seda metsa ees ei oleks.

Siin on piltidel paar kauge maa võimsat puud. Ma ei tea, ei tunne nende mälestusi. See maa on olnud täis vägevaid kindluseid, relvi, sõdalasi, kadunud aegade uhkust.  Aga ühel sekundi murdosal nägid need võimsad puuhiiglased mind, kes ma neid pildistasin. Ja selle sekundi murdosakese ulatuses olen minagi nüüd nende mälus. Kas pole see kummaline, jääda tillukese eikusagilt tulnud tundmatuna, tühise kaduvväikse eikellenagi võimsatele meelde. Jääda nende lehtede kahinasse.

Minu fotod, Malta, 2010, San Antoni aiad.
Selle fotojahi võimsad on siin.

12 comments:

  1. Mis meenutab inimesele, et ta on kübe, pisitilluke hetk aja kulus...

    ReplyDelete
  2. Kindlasti on neil hing. Ja mälu.
    ...lisaks sellele, et nad on tõeliselt võimsad...

    ReplyDelete
  3. jah, neid kallistades alles tunned nende võimsust! siis ses mõttes, et kahe käega ikka ümbert ei võta.

    ReplyDelete
  4. Kummalised puud...ilmselt väga vanad. Maltal on käimata, kindlasti lähen siis ka bot.aeda vöi arboreetumisse. Ajapuudusel valin alati need kui et city köigi oma völudega.

    ReplyDelete
  5. Need puud on justkui ise kallistusse kivistunud :)

    ReplyDelete
  6. Eks see ole osa võimsuse arusaamast. Mälestuste rohkus.

    ReplyDelete
  7. Tundub imelik, et nii sõlmes puud saavad olla päris..

    ReplyDelete
  8. Selle võimsa pusa vahel võib elutseda üsna mitmeid erinevaid liike, ma kahtlustan.

    ReplyDelete
  9. Bodhi puu oli vist viigipuu ja sel olid/on vist teistsugused lehed. Aga puude majesteetliku raugavälimuse ja tõenäoliselt ka intelligentsuse poolest sobiksid need kaks bodhi puuks küll :)

    ReplyDelete