30/09/2010

Katkilöödud päikese metsas


Keegi on päikese puu alla katki löönud. Võib-olla on see sügisekummardajate kummaline rituaal - las päike läheb. Aga ta säratab ikkagi metsateid...

.
..ja puuämblike harkjalgu...


... ja puukõverike taevassepürgi...


... Ja haldjate tantsuseeni...


... ja võtab siis kätte ja peegeldub koos kogu taeva ja kaldasaluga veest kõige jumalikumal kombel vastu. Sest üksnes narrid arvavad, et päikest saab katki lüüa.


Minu fotod, 30. sept 2010.

10 comments:

  1. Katkise päikese pilt on hästi veider ja ebareaalne. Imelik, imelik leid... kummitama jääb!

    ReplyDelete
  2. Jah, see mõjuski metsas väga üllatavalt. Vist keegi oli toonud ja puu alla pannud, millegipärast, aga keegi teine oli tulnud ja katki löönud...

    ReplyDelete
  3. Tundub, et selle päikese algne päritolu oli ehituskaupade pood või äärmisel juhul aiakaupade poe aiapäkapikkude osakond. Isiklikult ei tahaks ma elada toas, kus laest või seinalt vaatab taoline päike, aga noh maitseid on igasuguseid. Kui see oleks korteris eemaldamatu ja katmatu kaunistus, siis võiks kaaluda selle elavdamiseks polükroomiat :)

    ReplyDelete
  4. AV, aga kas selle eemaldamiseks oli seda siis vaja just üsna sügavale metsa tassida? Tundub üsna mõistmatu ettevõtmisena, kui välja jätta metsatooja tohutu tahtmine, et tundmatu sümbolismiharrastajast päikestekoguja seda jälle üles ei leiaks ning aiapäkapikkude juurde ei paneks.
    Esmapilgul vaatasime, et mingi suur lõhkine seen on :)

    ReplyDelete
  5. Äkki oli prügimäel või muu prügi sees, poisikesed vedasid mujale, keegi pani puu alla sambla peale, siis läks mööda vägilane ja lõi puruks?

    ReplyDelete
  6. Aga mis polükroomiasse puutub, siis uuematel andmetel olid polükroomsed ka Rootsi kunagise kuninglikku lipulaeva Wasa kaunistanud 600 puitskulptuuri, millest varem arvati, et need olid niisama kullatud. Ei ole veel juhtunud nägema ühtki Wasa pilti, kus kujud peal värvilistena (ilmselt võtab sellise pildi joonistamine aega). XVII saj kunstimaitset arvestades pidi vaatepilt olema XX saj mõistes üpris kitšilik ja umbes sama värvikirev nagu Sadolini värvidega renoveeritud barokkaltar.

    ReplyDelete
  7. Naisekujud laevaninas olid ju vanasti ka kõik värvilised. Samuti vanad puuskulptuurid kirikutes. Tuleb meelde üks suure sauaga kõndiv vanamees Niguliste kiriku püsiekspositsiooni hulgast, aga ka teised. Nii et polükroomne maailm on hoopis laiemalt levinud kui ülekullatud.

    ReplyDelete
  8. 3 pilt männist ,mille juured on nii kõrgele kerkinud ,oleks nagu minu kodu ligidal pildistatud.Nii tuttav koht tuli silmade ette.

    ReplyDelete
  9. Neiud ärevil, vist ikka ei ole... Ma mäletan ühest Su postitusest, et elad raba lähedal, aga see pilt on Harku mägedest. Aga niisuguseid ämblikmände on ju palju, seekord seal sai neid lausa ridamisi pildistatud, kuid samasuguseid on ka Nõmme turu lähedal Mustamäe veerul, Männikul ja küllap mujalgi, kui ainult Nõmme kandi lähedasi nimetada.

    ReplyDelete
  10. Ei ole siis jah ,aga väga sarnane.Mul on samasugune vaatepilt.Paistab ka väike männitukk mõned kased ja sõidutee.Elan Pääskülas.

    ReplyDelete