28/08/2010

Fotojaht - rivis

Hillar Metsa joonistus

Need taburetid on rivis Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Mulle nad meeldivad ja ma arvan, et see oli üks põnev mõte, mis pani laste rõõmuks Eesti lastekirjanduse illustreerijaid neile harjumatut taiest looma - igaüht oma taburetti kujundama.

Ühel pildil on natuke raamatuid ka. Nii vanu eksemplare, et mina neist ainult "Viisku, põit ja õlekõrt" oma lapsepõlves näinud olen. Ülejäänud on kõik veel ammusematest aegadest.

Niihästi ajaloolisi raamatuid kui ka unikaalseid taburette tasub keskusesse alati uudistama minna. Seal on veel väga palju ilusat ja värvilist, olgu siis rivis või rivitult.

Kohe kooliaasta alguses on ka üks väga hea põhjus keskuse galeriisid külastada.  Mitte ainult raamatute pärast. 1. septembril kl 16 avab Trepigaleriis oma näituse nimekas karikaturist ja illustraator Hillar Mets ja samal ajal algab Illustratsioonigaleriis Peterburi kunstniku Jelena Tšebakova isiknäitus. Siinse teksti avapildike on Hillar Metsa näitusekutselt - sellel olija vist niipea rivvi ei pääse.

Teised rivis.

EDIT/ 28. aug 2010 kl 19: - Et taburetid tunduvad kommenteerijatele meeldivat, panen siia ka ühe täienduse nende loomisloo kohta. Õpetajate Lehes 7. märtsil 2008 avaldatud jutuajamises Viive Noorega, kes keskuse kunstiprojektide eest vastutab, olen kirjutanud: 

"Kõik tahavad nüüd oma taburetti
Teisel korrusel on lastekirjanduse varakamber, kus väljas eesti lasteraamatud läbi aegade. Kunsti poole pealt on varakambris aga lastekirjanduse keskuse vahvad taburetid. Viive Noor naerab, et alguses pidasid kunstnikud palvet taburet kujundada pehmelt öeldes jaburaks. Seda enam, et raamatukunstnikud on ju enamasti ainult paberil pilte teinud, puidu värvimine oli võõras. Mõni kunstnik hoidis taburetti oma käes üle kahe aasta, enne kui „vaim peale tuli”. Esimeste seas tõid kaunite piltidega istmed tagasi Silvi Väljal ja Ülle Meister. Siis selgus tõsiasi, et alguses tõepoolest istmeteks mõeldud taburette istumisega kulutada ei raatsita – need olid nii ilusad. Nüüd on neist taburetiridadest saanud omaette väljapanek. Paljusid, kes taburetti värvida ei osanud, juhendas Piret Mildeberg, kes on oma töödes väga nupukas. Nii mõnigi keskuse külastaja on tundnud huvi, kas ka enda koju on võimalik kunstnikelt niisugune dekoratiivne tool tellida.
Taburetiprojekt ei lõpegi ära, ütleb Viive Noor. Nüüd tahavad kõik illustraatorid oma tooli maalida."

17 comments:

  1. Taburetirivid on vahvad küll :)

    ReplyDelete
  2. Tore mõelda, kuidas neid taburette ükshaaval nokitseti maalida. Nüüd on terve rivi hingega asju jälle maailmas juures :D

    ReplyDelete
  3. lasteaedadesse ka selliseid taburette! Vahvad!

    ReplyDelete
  4. nii rõõmsad taburetid rivis! kindlasti toovad lastele naeru näole!

    ReplyDelete
  5. Täiendasin seda postitust taburettide saamislooga teksti lõpuosas pärast pilte.

    Fotojahiliste jaoks ehk on huvitav vaadata ka üht rahvusvahelisemat "fotohunt"-i (neid on maailma bloginduses mitmeid, vist nii riikides eraldi kui ka riigiüleseid). Selles siinkohal lingitus on seekordseks teemaks raamid.
    http://tnchick.com/

    ReplyDelete
  6. Linda, molto interessante questo articolo. Mi piacerebbe molto vedere queste mostre d'illustrazioni per bambini. In Estonia ci sono degli illustratori molto bravi, a me piace molto Vive Tolli, per esempio.
    Saluti cordiali.

    ReplyDelete
  7. Jah, eks see ole nii, et sundimise peale ei saa hinge kuskile maalida.
    Tõesti, need taburetid paistavad olema elus...

    ReplyDelete
  8. Grazie, Albert, per tua visita e per le parole buone. Si, gli illustratori d'Estonia sono molto bravi. Forse e interessante per te che nel questo blog (ed anche nel Suleke) ho scritto degli illustratori come Piret e Jüri Mildeberg, Viive Noor etc.

    ReplyDelete
  9. Kukupai, kaamos, eve, killuke ja A.I.V.O. Hingega tehtud asjadele ja asjades paistab ju ikka päike peidus olevat, eks nii ka neis taburettides.

    ReplyDelete
  10. Tekis tshtmine tsburette ja muud põnevat kohapeal vaatamas käia.

    ReplyDelete
  11. Larko, sinna majja Pikal tänaval on kõik oodatud, koduleht on internetis ka olemas, otsisõna Eesti Lastekirjanduse Keskus - sealt saad lahtioleku kellaajad. Kindlasti käi lisaks galeriidele ka pööningul, Edgar Valteri toas jne. Näitused, muide, on tasuta. Keskus on parimaid Euroopas ja võimalik et kogu maailmas ja see töö, mida entusiastlikult tehakse, ka lihtsalt suurepärane.

    ReplyDelete
  12. Ohhh, veel üks vahva muuseum lisandus mu wishlisti. Nüüd pole muud, kui esimeseks sinna nimekirja tellimus vabale ajale esitada.

    ReplyDelete
  13. Köögikata, lastekirjanduse keskuse esmane seisund on ikka raamatukoguna ja Eesti lastekirjanduse talletajana, kõik, mis illustratsiooninäitustega seostub (see muuseumlik, aga ka talletav pool) on ikka rohkem suur boonus. Igatahes, kui lähed, tasub lapsed või kui on juba, siis lapselapsed kaasa võtta :)

    ReplyDelete
  14. toredad taburetid. Minu lapse lasteaias on muide maalitud toolid. Nendel küll istutakse ka.

    ReplyDelete
  15. Mina tahaks hoopis neid raamatuid näppida...

    ReplyDelete