20/07/2010

Silmailu


Palju reklaamitud Ta’qali meistrite küla. Arvasime, et see on midagi rahvuslikus stiilis, võib-olla midagi vabaõhumuuseumi taolist.. Tegelikult on tegemist endise lennuvälja suurte angaaridega, mis on kohandatud töökodadeks, ja poekestega, kus müüakse kõikvõimalikku käsitööd.

Meil siin Eestis ei tuleks kõne allagi nii halvasti korrastatud kohta turistide viimine. Maltal, tundub, elatakse võimalustele vastavalt, ei pingutata iga hinna eest üle oma võimete ja kasutatakse ära kitsamadki olud. Välimuse järgi ei saa sisemuse üle otsustada.

Igatahes on klaasitöökoda ja selle kaup lausa vapustavad, kõikvõimalikes värvitoonides ja imekaunis. "Klaasikunst" on selle kohta vähe öelda. Hiljem poodides me enam nii kaunist klaasimaailma ei kohta – õigesti teevad need, kes siit kõik ära ostavad, mida tahavad.
Minu fotod, Malta, mai 2010.

2 comments:

  1. Käisin neid pilte siin mitu korda vaatamas ja uurimas...
    Kuna mu ema töötas eluaeg klaasivabrikus, olen ma klaasi ilust alati lummatud. Kahjuks endale suurt varu pole osanud hankida...
    Teine selline vapustav koht on Murano saar Veneetsia külje all. Paraku polnud mul eriti raha tollal ja tegelikult ilusad asjad olid suured ja õrnad ka...

    ReplyDelete
  2. Aitäh, kukupai, toreda kommentaari eest. Need Maltal olid tõesti väga ilusad.

    Kunagi ammu tõin endale klaasist kauneid asju Tšehhi reisilt, suurt vaeva nägin rongides (ja tollal veel Moskva kaudu) nende tervena vedamisega, aga kodus juhtus nendega kohe kojusaabumise järgsel päeval õnnetus ja kõik läksid katki. Sellest ajast saadik piirdun klaasasjade kaasatoomisega ainult silmamälus ja piltidel.

    ReplyDelete