05/07/2010

Rusuvad ja mõistatuslikud luukambrid


Katakombid on alati mõistatuslikud. Neis luukambrites on surma märke ja külmahingust, aga sageli on nad elusatel rasketel aegadel pääseda aidanud. Minu kooliajal olid populaarsed Valentin Katajevi raamatud Odessa katakombidest ja neis varjunud partisanidest. Need olid täis põnevust. Või võtame näiteks Victor Hugo ja Emile Zola kirjeldet Pariisi katakombid.

Mul pole õnnestunud käia Rooma katakombides, aga Maltal Rabatis asuvad  Püha Pauluse (St. Paul) ja Püha Agatha (St. Agatha) katakombid pärinevad samuti Rooma aegadest. Neisse koolnute linnadesse pandi lahkunuid nagu roomlastel tavaks. Katakombides varjusid ka varakristlased ja pidasid oma liturgiaid enne kristluse muutmist ametlikuks religiooniks. Nii et ühtekokku leiduvat siin nii paganate, juutide kui ka varakristlaste luukambreid.

Püha Pauluse katakombide praegu turistidele ligipääsetav osa olevat olnud kolm kuud selle pühamehe varjupaik ja eluase. (Teistel ja võib-olla täpsematel andmetel elanud Paulus siiski mitte seal, vaid pärast laevahukust pääsu kolm päeva Malta saare tollase valitseja Publiuse villas, mille kunagisse asukohta on nüüd Pauluse kirik ehitatud. Katakombid on seal läheduses.) Need on 3. sajandist m.a.j pärinevad põnevad labürindid ja neid peetakse esimesteks arheoloogilisteks tõenditeks kristlusest Maltal.

 

Püha Pauluse katakombidesse mahub rohkem kui 1000 surnukeha umbes 2200 ruutmeetrile. Hauad on erinevad, kohati on kiviseintelt aimata ka freskode jäänuseid. Freskoderikkamad on eravalduses asuvad Püha Agatha katakombid, kus mõned neist seinamaalidest on säilinud laua jahmatavalt hästi, aga neid me ma silmaga vaatamas ei käinud, kuigi nende sissepääs asub otse Püha Pauluse katakombide vastas.


Katakombide "peasaalis" on näha koht, kus on olnud ümar laud ja poolringikujulised pingid, mis on ainult Maltale iseloomulikud. Neid kasutati surnute auks või mälestuseks korraldatud pidustuste söömaaegadel. Üks selle lähedal asuvaid maa-aluseid ruume oli tõenäoliselt kabel, siit pääseb ka nn Luculuse haudade juurde, mis olid mõeldud laste surnukehade jaoks. Mööda pikki käike on võimalik liikuda haudade vahel alumisele tasandile.


Rabati Pauluse kirik katakombide lähedal oli mais ja on ilmselt ka praegu piduehteis. Tähtis aasta ju. Suur ümmargune tähtpäev. Püha Paulus jõudnud sellesse kanti 60. aastal m.a.j.  Siin tähistatakse suurte usupidustustega tollast kristlusele algusepanekut Maltal.
Minu fotod, Malta, mai 2010.

---
Mina, kes ma lapsepõlves kodukeldrissegi minna kartsin, olen siin blogis maa-alustest teemadest kirjutanud veel:
Cheddari koopad Suurbritannias.
Bastionikäigud Tallinnas.

No comments:

Post a Comment