25/07/2010

Fotojaht - võti


Igal võtmel on oma saatus. See siin on rahvusvaheline seltskond.

Võtmeriputi, mis ju ka ise kolme võtmega, on Oslost klaaspalee-nimelisest odavpoest ostetud. Ammu, ammu. Huvitav tundub senini. Hea sõnumiga ka.

Vana tönts võti on vähemasti 65-aastane kuurivõti. Kuulub suure taba juurde, mida ma ei viitsinud pildistama minna. Selle taba külge on ammustel aegadel krõbeda külmaga palju uudishimulikke lapsi näppupidi kinni jäänud. Nii võti kui taba on ausad teenrid.

Pika sabaga võti on postkastivõti. Selle tavaline teekond ulatabki postkastini ja tagasi. Aga pika saba sai ta pärast seda, kui otsustas soojamaareisil käia. Puges salamisi omaniku vestitaskusse ja seikles kümme päeva Portugalis. Kodus tagasi, uhkeldas oma seiklustega kuurivõtme ees.

Mõni võtmelugu tuli veel meelde. Kunagi ammu lapsena huviringi minnes jätsin suure, minu meelest tollal lausa ülisuure, verandauksevõtme pioneeridemaja riidehoius mantlitasku. Ära varastati. Kahju oli huvitavast võtmest.

Nigeeriast tõin kord võtmehoidja, millele mu tähemärgi juurde oli kirjutatud, et selles tähemärgis sündinu omab erilisi ajakirjanduslikke andeid. Kui seda peatoimetajast ülemusele näitasin, polnud too kade mees: pani mu palgale kolm rubla juurde. Nii kergesti saadud palgakõrgendust polnud mul olnudki. Aga sealtsamast töö juurest see võtmehoidja ka ära varastati.

Minu noorusajal olid moes südamekujulised prossid, millel südame peal oli võti.  Üks poiss küsis, kas ma ei karda, et mu südame võti ära varastatakse, kui sellega nii avalikult ringi käin. Ei kartnud. Ei varastatud, pross on senini kuskil karbis alles. Ja minu südame võti ka.

Teised fotojahilised oma võtmetega.

9 comments:

  1. Ma ka mäletan üht võtmekadumislugu :)

    Mängisime suure maja siseõues, majalapsed koos. Suu ammuli vaatasime, kuidas suur ühine prügikast auto peale tõsteti. Pärast tuli meelde, et mu võti oli sellesama prügikasti servale hoiule pandud...

    ReplyDelete
  2. lahe võtmehoidja, võtmed võtmetele

    ReplyDelete
  3. See kaunis võtmenagi lisab elegantsi ja peenust :) (Tegelikult ka!)

    ReplyDelete
  4. Tegelinski, see on Sul tore mälestus jah.

    Võtmenagi on keskelt keraamilise plaadiga, aga tema enda võtmed on üsna rohmakad, kuigi mõjuvad üsna huvitavalt. Ainult et see kupatus ripub mul praegu natuke vales kohas, sest õiges kohas on raske naela seina lüüa. :)

    ReplyDelete
  5. Mõnusad võtmelood. Mul tuli meelde, kuidas lapsena panin võtme mati alla ja kirjutasin emale ukse vahele sildikese, kus kirjas, et võti on mati all. :P

    ReplyDelete
  6. Köögikata, see "võti on mati all" on igavesti elav klassika. Või rahvaluule. :)

    ReplyDelete
  7. Toredad võtmelood ja muidugi uhked võtmed sinna kõrvale!

    ReplyDelete