25/03/2010

Maa-alused käigud



Eile sain osa ajaloost. Kuigi bastionikäikudesse Ingeri ja Rootsi bastionide all on sissepääs olnud avatud ka varem, polnud ma nendes veel käinud. Eile avati pidulikult Kiek in de Köki ja bastionikäikude uus ekspositsioon „Ajarännak. Tallinn 1219-2219”. Rahvast oli palju, kõiksuguseid kaameramehi ka. Mina oma tagasihoidliku seebikaga tegin ka mõned klõpsud.

Tänasest on bastionikäigud ja tornimuuseum kõikidele avatud. Tasub minna küll - põnev on. Väljavõte ametlikust pressiteatest: "Innovatiivsete multimeedia-, video- ja helilahenduste abil tutvustatakse Tallinna tekkimist ja kujunemist, linna kaitserajatiste ajalugu ja tähtsamaid sõjalisi sündmusi. Tornist bastionikäikudesse viiv uus tunnel on ääristatud ajasammastega, mis tutvustavad eri ajaarvamisi. Käikudes viib aga tulevikurong külastajad aastasse 2219, teine osa väljapanekust keskendub erinevatele stseenide, valgus- ja heliefektide abil bastionide ning nende käikude ajaloole, liikudes kronoloogiliselt ajas tagasi 17. sajandisse."
Igaks juhuks soovitus neile, kes kavatsevad bastionikäikudesse ekskursioonile minna: pange soojalt riidesse. Maa all on praegu jahe. Isegi tulevikurongis :)
 

Rohkem pilte Facebookis.

2 comments:

  1. Näen, et dosimeetrikastis on mitu tsiviilkaitseraamatut. Kas seal klassika „Seda peab igaüks teadma” ikka ka oli?

    Mu elukogemuse hulka kuulub juhtum, kuidas tsiviilkaitseasutus läks kogu täiega likvideerimisele, sh raamatukogu vanapaberiks, ja mulle öeldi, et tule ja võta, mida soovid. Mul oli ettenägelikult kaasas seljakott... ☺

    Kuigi valdkonna kaks kõige huvitavamat raamatut, mida olen lugenud, ei pärine sellest saagist: saksa tuletõrjeteoreetiku Erich Hampe suurteos Der zivile Luftschutz im Zweiten Weltkrieg (1961), mille ühe liberaalse laenutuspoliitikaga raamatukogu eksemplar oli minu käes poolteist aastat, ja sõjaeelse Eesti suurteos, kolonel Vaharo ja keemik Elmar Umblia oopus „Kodanlik õhukaitse” (1939).

    ReplyDelete
  2. AV, ma ei teadnud ju vaadata, aga võib-olla oli. :) Ja seintel oli ka terve hulk igasuguseid eri ajastute plakateid juhtnööridega, kuidas toimida. Avamisel oli jube palju rahvast, ei saanud süveneda. Filme /näiteks märtsipommitamisest/ nägime ka ainult osaliselt.

    ReplyDelete