04/01/2010

Õhukütmine ja oht pea kohal


Mustamäel (ja küllap ka mujal magalapiirkondades) on praegu hästi näha, mis kasu on majade soojustamisest. Kus ikka katus ja ka seinad korralikud, seal pole ohtlikke lausa katedraalitaolisi jääpurikaid ripnemas - katuseräästad on puhtad.

Majas, mille elanike üldkoosolek otsustas eelmisel suvel katust mitte korrastada, on pilt teine: terve katuseäär on täis jääpurikaid, mis tekivad õhukütmisest. Eemaldada on neid raske, sest kes ikka läheks katusele turnima, alt ei pääse tõstukid aga lumehangede tõttu juurde.

Nii nad ripuvadki ja on ohuks allkõndijatele ja lumehangedes mängivatele lastele. Ka pole päris kindel, et kui need jäähiiglased ükskord alla otsustavad kukkuda, siis alumiste korruste aknad kannatada ei saa.



Pikemad purikad on umbkaudu kolmemeetrised, isegi rohkem, kattes viienda korruse akna ja ulatudes juba neljanda korruse aknanigi. Kohati on purikate valduses viienda ja neljanda korruse rõdud ja isegi osa kolmanda korruse omast.Tegelikult ei saa ma aru, miks korteriomanikud neid rõdudelt eemaldada pole proovinud.



Küttearvetest ma aga parem ei räägigi - kipub ju nii olema, et mida suuremates purikates maja, seda rohkem raha kütteperioodil toasoojuse eest kulub.



Lõpetuseks ka üks tagasihoidlik katuseserv - teise maja oma: jääpurikaid pole, sest maja eest kantakse korralikult hoolt.

5 comments:

  1. Täna varahommikul Tallinna Lennu jaama uue terminaliosa küljes rippuvaid kolmemeetrisi purikaid imetelles arvutasin ligikaudu, et 1 kWh lekkinud soojust tekitab halvimal juhul 10 kg purikaid (eeldusel, et kogu energia läheb katusel oleva 0 °C lume sulatamiseks).

    ReplyDelete
  2. Jaa, vaadata on purikad kenad, aga tegelikult tõesti õhu kütmise tulemus ja et nad ohtlikud on, no seda ka muidugi...
    Aga kena uut aastat takkajärele...

    ReplyDelete
  3. Meie majal ei ole purikaid, katus korras. Küttearved on ka taevas. Soojuskadu on suur seepärast, et trassid on vanad ja igal aastal paar korda on mingi avarii.

    Tean üht tuttava last, kellele jääpurikas pähe kukkus, nagu mõõk läbistas aju. Traagiline.

    ReplyDelete
  4. AV, mul on üks asjatundmatu "lüüriku" küsimus "füüsikule": kuidas Sa selle välja arvutasid?

    Aitäh, kukupai, hea soovi eest.

    Sjgelle, meil ka väikesed lapsed kipuvad praegu hästi maja lähedal lumehangedes mängima ja ega nemad ei oska ju üleval rippuvates jääpurikates ohtu näha - piirdelinte ümber kogu maja ka ei saa asetada ja või lapsed neist hooliksidki.

    ReplyDelete
  5. No nii, nendele purikatele tuli täna lõpp - tõstuki- ja kirvemeeste näol.

    ReplyDelete