28/06/2009

Miks minust miljonäri ei saa


Nüüd ma tean päris kindlalt, miks minust kunagi miljonäri ei saa. Seda ka, miks ma märgatavalt rikas ei ole. Lugesin ärimagnaat Donald Trumpi. Üks tema raamat ongi rikkaks saamisest, teine suurelt mõtlemisest ja kick ass´ist. Kuidas seda kick ass`i kõige paremini ja löövamalt maakeeles öelda, seda võiks mõni ärivaistuga ja mitte ropendama kippuv inimene mulle kommentaarides seletada. Näiteks Peep Vainu jüngrid peaksid seda lausa unepealt teadma.

Trump sõnastab oma raamatutes oma põhipostulaadid. Näiteks need: unista suurelt, sest see, millest unistad, on see, mida sa teed. Kui tahad teenida hunniku raha, siis ära ole tagasihoidlik - püstita enesele kõrged eesmärgid. Need viimased peaksid kord-korralt kõrgemateks ja suuremateks minema, nagu ka väljakutsed.

Sellega saaks ma ehk hakkama. Unistada ma oskan, iseasi on unistuste elluviimisega. Eriti nüüd, mil vanust tuleb kogu aeg juurde, kaalu ka, ja seda väärtuslikku loomuomadust, mida Trump nimetab kireks, jääb kogu aeg vähemaks.

Siis soovitab ta veel tegutseda iga päev ja mitte lasta silmist lõpptulemust. Sellega saaksin ma ka hakkama. Palaval suvel ehk veidi väsinuna, aga üldiselt saaksin.

Omanda järjest uusi teadmisi, et olla kindel selles, mida teed. See peaks õppimist tähendama. Õppida mulle meeldib - ikka veel. Iseasi, kas ma just miljoni saamiseks kõige olulisemaid asju õpin. Rohkem ikka oma lõbuks.

Ole uhke, et suudad keerulistele probleemidele leida loovaid lahendusi. Vahel suudan, vahel mitte, mõnikord löön lihtsalt käega, aga seda üks miljonäriks pürgija teha ei tohiks. See muudab ta luuseriks.

Armasta oma tööd. Vaat siia võin ma suure JAH-sõna kirjutada, sest olen kogu elu teinud tööd, mida armastan. Aga elamise aeg on olnud just niisugune nagu oli ja eelnevas ühiskonnas olid miljonilootused väikesed, et mitte öelda olematud.

Ära lepi kunagi eitava vastusega. See tähendab, et koputa keelduja uksele uuesti ja uuesti ning kui uksest sisse ei lasta, siis roni aknast, käi peale, muutu kas või tüütuks. Vaat sellega ei saa ma hakkama. Eneseuhkus ei luba mul kelleltki midagi lunima jääda ja (minu arvates ) liigselt peale käia. Parem olen ilma. Miljonist ka järelikult ilma.

Õpi usaldama oma sisetunnet ja käitu sellele vastavalt. Hea punkt, aga iseasi on see, kas mu sisetunne alati õige on. Kahtlused, kõhklused... Trump neid ei tunnista.

Palka parimad inimesed ja ära usalda neid. Minu jaoks väga raske postulaat. Kui ma olen palganud oma ala parima tundja, kuidas ma siis ei usalda tema teadmisi, oskusi ja kuidas ma siis ei usalda teda inimesena? Äris ei saavat kedagi usaldada, sest igaüks on lausa mõrvarlikult väljas ainuüksi iseenda eest. Aga mina olen selles suhtes rumal - kuigi ma elus olen teiste usaldamisega mitu korda alt läinud, ei oska ma neist kohemaid usaldamatult mõtelda.

Klaari arved inimestega, kes sulle ülekohut teevad. Teisisõnu: löö vastu. Vaat jälle asi, millega ma vist kuigi hästi hakkama ei saa. Lahkun, loobun, vaikin, aga see on ilmselt vale. Jälle miljonist ilma.

Ära kaota kunagi eesmärki ja ära jää loorberitel unelema ka siis, kui kõik sujub suurepäraselt. Vähesed suudavad kogu aeg pinge all olla. Trump suudab. Mina, sündinud temaga samal kuul ja aastal, seega samas tähemärgis, peaksin astroloogide arvates kindlasti ka suutma. Aga võib-olla olen ma laisk... Ei tea.

Viimane punkt - sõlmi alati abieluvara leping. Selleks, et su rikkust ihaldav (eks)abikaasa sinu varanduse suure osaga minema ei jalutaks. Meie riigis hakkab see leping alles nüüd loomulikuks kujunema. Kui see postulaat minu jaoks aktuaalne oleks olnud, siis polnud meil vara, järelikult isegi mitte vähimatki mõtet lepingule. Aga see oli ammu ja teises ühiskonnas ning poleks mu miljonäriks saamisele praeguse seisuga mitte kuidagi mõjunud.

Eh, päike paistab, palav on, küll laiskleks... Miljonist mõtleks ehk hiljem... Nii ongi.

Huvitav, missugused siin kirjas olevad Trumpi postulaadid oleksid teile kerged või rasked?

5 comments:

  1. Ilmselt on see midagi sarnast teosele "Rikas isa, vaene isa". Kui pole veel lugenud, siis loe sedagi. Ehk siiski ammutad kusagilt lootust..
    ..ee miljonäriks saamiseks.

    ReplyDelete
  2. Lootust mul on...
    Kiyosaki "Rikast isa..." ma pole tõesti lugenud - see millegipärast ei ole mind ennast lugema kutsunud :)

    ReplyDelete
  3. sama juttu räägivad kõik nö juhtimisraamatud. kõik algab kirest - aga ma ei teagi, mille vastu seda suurt kirge tunda ning samuti on keeruline tohutute unistustega. samas ei tahagi elada sellist elu nagu Trump ning suur hulk miljonäre. nimelt raha ei anna sulle tihtipeale vabadust, vaid teeb hoopis vangla. minu jaoks on Trumpi rikkus juba vulgaarne, kuigi põhimõtted on tal ju õiged, sest sama juttu on raamaturiiulitel 100 meetrite ulatuses.

    ReplyDelete
  4. Mulle meeldib mõelda, et raha ei tee kedagi õnnelikuks, kui muud tingimused pole täidetud. Parem elada lihtsa inimese elu ja tulla iseendaga toime. Ja surra tervena ja puhta südametunnistusega - pole kellelegi võlgu, pole midagi paha teinud. Raha nagunii kaasa võtta ei saa.
    See ei tähenda muidugi, et ma päris ilma rahata mõtlen välja tulla!!!

    ReplyDelete
  5. Asi ilmselt ongi selles, et meie mõtleme, et raha on vahend, mida peab noh nii paras jagu olema, et omadega toime tulla. Trumpile on raha, palju raha eesmärk, mille võimalikult rohke omamise/saavutamise nimel ta on valmis palju välja panema, et siis saada võimalust ka rikkalt elada. Omadega toime tulek on tema jaoks ilmselt elus olemise miinimum. Aga ta on maksimumi mees. See karmeni tähelepanek vulgaarsusest on ka vist üsna õige.

    Sjgelle, päris huvitav oli vahelduseks midagi sellist lugeda, sest ega me kapitalismi asisest toimimisest suurt midagi ei tea, mõtlen meie põlvkonda, kes ju peaaegu paikselt Eestis elanud just seda lihtsa inimese elu.

    ReplyDelete