01/05/2009

Maikuine vahva pildinäitus


Tuttav kunstinäituste korraldaja andis teada, et reedel, 8. mail kl 16 avavad Eesti Lastekirjanduse Keskuse Illustratsioonigaleriis ja Trepigaleriis oma näituse Moskva kunstnikud Olga Ionaitis ja Maxim Mitrofanov.

Olga Ionaitis on sündinud 1965. aastal ja esimene tema illustreeritud raamat oli 1987. aastal kassidest. Üldse on ta erinevates kirjastustes illustreerinud üle 60 raamatu. On saanud põnevaid autasusid, näiteks Moskva 850. aastapäeva medali; näidanud oma loomingut palju välismaal.

Eriti meeldib Olgale illustreerida inglise muinasjutte. Aga tema pildid sisaldavad alati põnevaid vihjeid eri rahvaste kommetele, traditsioonidele ja uskumustele.

Maxim Mitrofanov on 1975. aasta mees. Ta on tegelnud multifilmindusega. Illustreerinud palju munasjutte, näiteks Gianni Rodari "Cipollino seiklused", vendade Grimmide "Lumekuninganna", Oscar Wilde´i "Tähepoiss", vene muinasjutud jne.

Viive Noor ütleb, et infot lastekirjanduse Keskuse vaataja jaoks tasuta illustratsiooninäitustest peaks rohkem levitama.
"Meil on olnud korduvalt juhuseid, et saabub inimene näitust vaatama, aga näitus juba kinni... Inimene õnnetu, sest info jõudis "suulise postiga" lihtsalt liiga hilja kohale... Ega siis inimesed alati märka väikesi kuulutusi või teateid ega kuule ka raadiost igat kultuuriuudist... Ja meie maja näitused pole ka sellised, millest suurt kära tekiks.... Ei skandaali ega intriigi...

Kole kurb ju, kui on sellised näitused, mis kaugelt tulnud ja võib juhtuda, et konkreetne kunstnik oma töödega ilmaski Eestisse enam ei jõua ja rahvas ei näegi, kuigi huvi oleks... Ega näiteks vene kunstnikke siia iga päev ei satu ja antud juhul on tegemist kunstnikega, kes kindlasti meeldivad lastele väga. Ka õpetajad ja lapsevanemad on oodatud."
Eesti Lastekirjanduse Keskus asub Tallinnas, Pikk 73. Avatud E-R 10-18, L 11-16. Moskvalaste näitus jääb avatuks 30. maini 2009.
Pildid on blogisse pandud näitusekorraldaja loal.

No comments:

Post a Comment