15/10/2008

Lukk, mis peibutab vargaid


Eile ei saanud ma väljudes ust korralikult lukku keerata. Tavalise paari-kolme korra asemel vaid ühe hädise korra. Tagasi tulles olin sellest hoolimata hädas - see keerdekord ei avanenud ega avanenud, pika loksutamise peale sain siiski nii palju keeratud, et uksest sisse pääsesin. Aga rohkem see lukk enam keerata ei andnud.

Kutsusin kunagise klassivenna nõu andma. Tema tuvastas, et lukk on nii katki, et enam parandada pole mõtet. Andis soovitused edasitegutsemiseks.

Uurisime internetist, milline lukk katkiläinu asemele kõige paremini sobiks. Selle uurimise käigus saime teada, et meie vana luku kohta kirjutatakse mitmel puhul, et türgi lukud (Fayn) on sõna otseses mõttes muutunud varaste ligimeelitajateks. Neid saavat lahti ristpeakruvikeeraja ja nätsu abil. Sama edukalt võiks juba võtmed väljapoole jätta.

Tsitaat: "Замки фирмы Fayn не должны устанавливаться в стальных дверях для обеспечения защиты, так как они являются замками приманками для квартирных воров. Открыть данный замок можно с помощью крестовой отвертки, либо жевательной резинки. И защиты от этого в замке не предусмотрены."

Teine tsitaat: "Если в Вашей двери установлен такой замок, то мы рекомендуем сменить замок на сувальдный. Большой популярностью пользуется у квартирных воров, так как есть возможность открывания данного замка без ключа и специального инструмента. Двери, где установлены такие замки, являются приманками. Взять может быть и нечего, а беспорядок навести могут. Поэтому установите себе в дверь более надежный замок, трудность вскрытия которого отпугнет преступников."

Enesest lugupidavad firmad ütlevad Fayni luku kohta, et seda nad mingil juhul ei kasuta ega soovita.

Kümmekond aastat tagasi pandi neid lukke uksefirmades metallustele hulganisti. Tõenäoliselt oli lihtsalt soodsalt saadud lukupartii, mis siis ustega koos ära müüdi. Et ustel enamasti kaks lukku, siis türgi lukk n-ö teise lukuna ka otsest ohtu ei kujutanud. Iseasi on uste puhul, millel see on ainuke lukk.

Kui aus olla, siis pean ütlema, et meid teenis see lukk üle kümne aasta, ei läinud kordagi rikki ja pidas oma ametit korralikult.

Täna käis uue luku panija. Sümpaatne vene noormees. Hästi sai hakkama.

No comments:

Post a Comment