24/10/2008

"The Glitter & the Gold"


Consuelo Vanderbilt Balsani elulooraamatust "The Glitter & the Gold" olen mõni aeg tagasi juba kirjutanud. Siis küll rohkem sellest, mida raamatu autor lapsena luges. Nüüd veel mõned mõtted.

Raamatu autorist, oma aja ühest kaunimast, haritumast ja rikkamast daamist ei teadnud ma enne sellesuvist Blenheimi palees käimist mitte midagi. Oxfordi-haridusega juristist giid oli vaimustuses Marlborough´ 9. hertsoginnast ja osutas kogu aeg temast tehtud portreepiltidele ja fotodele.

Silmapaistvalt kaunis ja väga rikas ameeriklanna abiellus Marlborough´ hertsogiga üsna vastu oma tahtmist, võimuka ema käsul, ja tema missioon pidi olema sünnitada hertsogile pärija, et hertsogitiitel ei läheks suguvõsa kõrvalharru Winston Churchillile. Selle kohustuse Consuelo ka täitis, kuid see ei takistanud teda tulevikus Winstoniga sõber olemast. Marlborough´ hertsoginna oli ta aastatel 1895 - 1921, kuni oma abielu lahutamiseni.

Sealtsamast Blenheimi palee raamatupoest Consuelo mälestused ostsingi. Need on valminud 1953. aastal ja esmakordselt avaldatud 1973. aastal. Ma ei oska arvata, miks nii huvitavast elust kauni mõjuka naise ja ühiskonnategelasena pole filmi tehtud. Selles filmis võiks olla koht nii glamuursel seltskonnaelul, Inglise kõrgklassi aristokraatial, ärihaidel, poliitikutel, kultuuritegelastel, kui ka seiklustel, põnevusel, mida rikkus ja positsioon võimaldasid, armastusel ja armastuse puudumisel, praegu nii moodsal feminismil, sõja- ja rahuteemal.

Ameerika miljonäri tütre elu oleks vastandatud vaestele ja haigetele lastele, kelle varjupaika ja sanatooriumi Consuelo koos oma teise abikaasa Jacques Balsaniga Prantsusmaal enne Teist maailmasõda pidas. Maailma olulisemate riikide võimukandjad olid vaimustunud selle naise ilust ja seltskondliku keskustelu oskusest, aga ka tema kõrgest kultuuritasemest.

Raamatus on palju tabavaid kirjeldusi tollaste seltskonnadaamide elust, nende riietusest, kodudest, huvidest. Need kõik näitavad, et Consuelol oli terav silm.

Minu jaoks on kohtumistest võimukandjate ja poliitikutega kahe maailmasõja vahelisel ajal aga huvitavamad Consuelo kirjeldused värvikatest koosolemistest Bernard Shaw, Henry Jamesi, Charlie Chaplini jt kultuuriinimestega, nende repliigid ja vaimukused.

Raamat on väga peene- ja taktitundeline, ükskõik kas kirjutatud on mõnest seltskonnategelasest või teenijannast, tipp-poliitikust või varjupaigalapsest. Mingit nüüdisajale nii omast "ärapanemist" sellest ei leia. Aga selle, et kõik pole kuld, mis hiilgab, sai Consuelo küll elus hästi selgeks.

Pildil on Marlborough´ hertsoginna 1903. a.

No comments:

Post a Comment