31/08/2008

Fotojaht - Kool: oli, on ja jääb


Ei, ma ei teinud mälestus- ega palverännakut oma kunagiste kooli(de) juurde, et fotojahi piltide hulka tingimata oma kooli pilte panna. Ei pildistanud oma järglase koole, ka mitte kodulähedast, kus töömehed remondile viimast viimistlust andsid ning pappkastide koorem veel eile uksealust palistas, sest midagi toodi kooliaasta alguseks.

Läksin lihtsamat teed, võtsin vanad õpilaspäevikud ja tegin pildi neist. Naljakas, kuidas pikad aastad suhteliselt tagasihoidlikkusse virna mahuvad. Imelik, et siinseid sissekandeid vaadates veel ikka mõni kooliseik meelde tuleb, samuti nagu õpetajate initsiaalid hinnete juures veel ikka kuskil mälusopis on. Isegi tolleaegse viisnurksule krabin ja tindiplekkide kartus on meeles, kui oma käekirja esimestes klassides vaadata... Nostalgia...



Need aastad läksid kiiresti, tagantjärele tundub, et liigagi kiiresti.

Nüüd on teised ajad. Suvalisel reisil suvalist laia maailma ülikoolihoonet ja tudengeid pildistades võid olla päris kindel, et selles ülikoolis ka mõni eestlane käib, käinud on või tulevikus selle üles leiab. Otsides ivakesi, mis just selles koolis kõige paremad on.

Ja annaks jumal, et maailm meile ja meie järglastele ikka avatud oleks!

Minu kooliaastate alguselilled olid pikad gladioolid, esimestel kooliaastatel pikemad kui koolijütsid ise. Ja kooliaasta alguslaul oli:

"Juba puudel punetavad pihlad,
sügis suvele on andnud käe.
Süda kooli jälle minna ihkab,
klassikaaslasi ja sõpru näed!"

Ilusat tarkusepäeva, kena kooliaastat kõikidele blogimaailma õppuritele ja õpetajatele, elukoolis kõndijatele ka!



Teiste fotojahiliste koolipiltide juurde saab siit.

6 comments:

  1. Päevikud on tagantjärele vahvad vaadata küll, minul kahjuks enam alles pole...

    ReplyDelete
  2. mul on päevikutega selline suhe, et need on mul praegugi meeles, kui päevi pean ajaarvutamisel lugema, ikka esmaspäev, teisipäev, kolmapäev ühel lehel ja ülejäänud teisel lehel.
    Mul peaks ka päevikuid kusagil maal pööningul olema veel.

    aga
    visuaalsest ajaarvamisestennegi kirjutanud

    ReplyDelete
  3. Tiia, see visuaalsest ajaarvamisest link ei vii mind kuskile, jääb toppama...

    ReplyDelete
  4. mina vaatasin neid päevikuid, nagu näeks esimest korda. kuigi ka minul pidid olema sellised päevikud, siis mälus need miskipärast ei kajastu :)
    mul ei ole oma kooliajast enam midagi järele jäänud, isegi koolimaja enam ei ole. tähendab, maja küll on , aga seal on huvikool hoopis, mitte kool.

    aga päevade lugemine käib minul samuti päeviku järgi. :)

    ReplyDelete
  5. näedsa jah, üks nool vahelt ära ja muudkui toppab teine. Proovime uuesti:
    visuaalne ettekujutus ajast

    ReplyDelete
  6. Jess! Nüüd lugesin. Vahva ajaarvamine.

    Sille, ju olid siis nii hea laps, et päevikusse märkusi ei saanud ja vanemate allkirja ka kuigi sageli ei vajanud ja sellepärast ei mäletagi.

    ReplyDelete