16/07/2008

Uuri ilma!

Eestlase põhitunnuseid olevat, et enne välja minemist vaatab ta kindlasti termomeetrit. Muutlikud ilmad, sellepärast. Meil kodus on tavaks saanud enne väljaminekut vaadata Soomest ilmastikuveebi, mille põhjal saab ise edukalt ilma ennustada.

Täpsemini siis Soome Meteoroloogiainstituudi (FMI) Ilmatieteen laitos ja sealt sade- ja pilvialueet (sademed ja pilvitus) ning sellele lisaks veel Põhjamaade pilvitus, Põhjamaade sademed ja Euroopa pilvitus. Vastavatelt kaartidelt saab näha satelliidi- või radaripilti sellest, kuidas pilved liiguvad ning kus parasjagu ja mil määral sajab.

Eesti on neil kaartidel täitsa näha, siinses ilmaolus toimunud liikumistest hea ülevaade (ka kellaaegade järgi). Selle teabe järgi on juba lihtne ise ette arvata, missugune on ilm umbes ühe kuni viie tunni pärast. Igatahes läheb rohkem täppi kui tele või raadio aegunud ilmateated. Vähemasti Tallinna ja Põhja-Eesti kohta.

Ma ei mõista, miks Eesti pilvituse ja sademete kohta ei võiks olla netis samasugune liikuv pilt nagu soomlased pakuvad, sest sisuliselt on ju need andmed meie ilmauurijatel olemas ja tuleks ainult kõigile tasuta kättesaadavaks teha. Praegu veel ei ole EMHI radariandmed avalikud.

Soomlastel on ilma kohta arvutites üldse palju huvitavat avalikult kättesaadaval, siinkirjeldatu on ainult üks võimalus.

Pilt: Põhjamaade sademed:

No comments:

Post a Comment