04/07/2008

Summer Bay on palju muutunud


Olen üks neist umbes 100 000 Eesti televaatajast, kes vaatavad draamasarja "Kodus ja võõrsil" ("Home and Away"). Seejuures päris algusest, ajast, mil Summer Baysse tulid Pippa ja Tom oma kasulastega. Ja praegune õpetajanna, hetkel küll koduperenaine Sally oli siis umbes kuueaastane.

Töötasin tol ajal ajakirja Noorus toimetuses ja mulle oli väga huvitav, kuidas sarja paljulapselistes keerukates peredes kasvatusküsimusi lahendati. Kuidas Pippa ja Tom kõik lastega läbi arutasid ja neid väärikateks inimesteks pidasid. Niisugused kasupered olid tollal Eesti suhteliselt uus ja väikesearvuline nähtus, aga ka tavaperede elu jaoks andis sari palju mõtteainet.

Tollest ajast on möödunud palju aastaid. Sarja filmimisega alustati ju 1987. a. Kümnete kaupa on sarjast läbi käinud kõikvõimalikke tegelasi, aga tähelepanu keskpunktis on ikka olnud laste ja noorte arenemine. Nüüd küll juba rohkem noorte ja keskealiste. Pole parata, vananeme meie, vananeb sari. Algusaegade tegelastest on alles (praegu Eestis nähaolevates osades) Sally, Alf, aeg-ajalt Morag, palju rohkem polegi.

Kodus on imestatud, et viitsin läbi aastate üht ja sama seriaali vahtida. Tegelikult pidasin viis aastat vahet, sest sel perioodil polnud mu telekal häält. Viga otsiti, aga ei leitud, uut ka ei tahtnud siis osta. Vaatamisel polnud mõtet, sest kahjuks loetakse "Kodus ja võõrsil" teksti eesti keeles peale ja subtiitreid all polnud.

Nüüd on taas häälega teler, aga ega mulle see pealelugemine praegugi hästi ei meeldi, sest armastan vaadata kõikvõimalikke filme nende algkeeles. Tegelaste hääled lisavad pildile palju juurde, üsna monotoonne pealelugemine jätab ilma emotsioonidest ja ka võimalusest sarjavaatamise ajal võõrkeelt kuulata ja õppida.

Viimasel ajal on niisiis Summer Bay palju muutunud. Ehk nagu Jesse ühes osas Alfiga mere kaldal arutas: "Miski ei ole siin enam kunagi nii nagu enne". Sisse on murdnud narkomaania, sellega koos aidsioht, vägivald, tapmised, alkoholism - kõik samasugused asjad, nagu mujal maailmaski.

Maakoht Austraalias pole nende eest kaitstud isegi mitte filmis. Muide, ka see, et olen kunagi Austraalias käinud, on üks põhjus, miks seda filmi vaatan. Et, kuidas seal kuklapoolel siis on kah...

Ei salga, et rahulik ja õdus Summer Bay meeldis mulle praeguste osade omast rohkem. Aga keerdkäikudeta ei saa vist ka elu ise, liiatigi siis ekraanilugu.

Pilt: Kate Ritchie mängis sarjas 20 aastat Sallyt. Channel Seven´i foto.

No comments:

Post a Comment