18/07/2008

Kentsakaid meelespidamisi ... keeltega seoses


Tore teema on blogides ringlemas - kõiksugustest kentsakatest meelespidamistest. Siin siis mõned keeleainelised. Kirjutamispisiku sain Ramloffi blogist.

Keskkoolis oli meie inglise keele õpetajal tavaks öelda: "Where is your diary, please?!" - et õpilaspäevikusse järjekordne märkus kirjutada.

Teine ta lemmiklause oli: "Put away your mathematics or chemistry!" Tema tundides tehti harilikult teiste ainete tegemata jäänud koduseid ülesandeid. Ta ei olnud hea õpetaja, aga need kaks lauset on mul küll igaveseks peas, sest nende esinemissagedus tundides oli tohutu.

Ülikoolis on saksa keele õppejõult meelde jäänud hääldust lihviv sõna "Französisch". Seda oskab terve meie kursus seniajani ülimalt perfektselt öelda. Neist naerulagina saatel peetud loengutest ma eriti rohkem ei mäletagi.

Ses mõttes oli palju varem, umbes kolmandas klassis vabatahtlikult külastatud saksa keele õpe kasulikum: meeles on koguni terve värsike:

"Ein, zwei, drei, schnell das Heft herbei. Vier, fünf, sechs, mache keinen Klecks."
Teine luuletuseke oli "Ich bin Peter, du bist Paul..."

Vene keeles olid teises klassis, vene keele õppimise alguses, sellised meeldejäänud värgid nagu "V janvarje, v janvarje mnogo snega na dvore", "Žuk žužžit" ja "Trudjaštšijesja"...

Kunagi ammu lendasin Moskvast Alitalia lennukiga Aafrikasse. Üks vahemaandumine oli Milaanos. Lennukist välja meid ei lastud - ju siis nõukogude inimesi ei usaldatud. Nii istusime terve vahepeatuse aja, umbes kolm tundi, lennukis oma kohtadel. Itaalia keelt ma tollal veel ei osanud, aga lause eesistme seljatoelt jäädvustus igaveseks meelde kaunis lause:

"Giobbotto salvagente sotto la poltrona."

Kui siis mõned aastad hiljem keeltekursustel tollal veel noorukese Ülar Ploomi juures itaalia keelt õppima hakkasin, küsis ta esimeses tunnis kõikide käest, missuguseid väljendeid me itaalia keeles teame. Kraapisin sedamaid oma lennutarkuse lagedale. Ülar oli üsna üllatunud, sest sellist lauset ta ei oodanud. Maakeeli tähendab see:
"Päästevest on istme all."

No comments:

Post a Comment