10/06/2008

Tänaõhtune vikerkaar

Tänaõhtune (kl 21.40) vikerkaar Tallinna kohal oli nii suur, et kogu kaar korraga (minu pildistamiskohast) pildile ei mahtunud. Nii sai teda võetud ühelt poolt ja teiselt poolt.

Just vahetult enne oli olnud rabin äikesevihma, tibutas veelgi natuke. Taevas oli täis halli erinevaid varjundeid. Veidi hiljem loojus päike, loojangutaevas õhetas punavkaunilt.

Midagi hingele...

2 comments:

  1. Tere! Tore pilt, tavaliselt on vikerkaare pildistamisel kontrastiga tegemist.

    Kogu vikerkaar mahub ühele pildile füüsika tõttu ainult väga lainurkse objektiivi korral: kaar on keskpunktist (kujuteldav punkt täpselt päikese vastas) 44° kaugusel, mis tähendab, et vikerkaar on kuni 88° lai (kui päike on silmapiiril) ja 35 mm filmi puhul läheks selle püüdmiseks vaja 18 mm ülilainurkobjektiivi. Samas on päike tavaliselt silmapiirist kõrgemal, mille tõttu on vikerkaar madalam kui 44° ja kitsam kui 88°.

    Kui pilte on rohkem ja nad kokku kogu vikerkaare ikkagi ära katavad ning kui nad on võetud kõik samast kohast (nt samalt aknalt), siis saab neid Autostitchiga kokku panna.

    ReplyDelete
  2. Aitäh!
    Olengi niisugune diletantlik pildistaja, et nõuanded on oodatud.

    Käin ka Sinu pilte sageli vaatamas. Loomaaia omad olid väga toredad ja kanjon, mida väikelinna pidupäeval vaatamas käisid.

    Ja blogi on hea lugeda alates igasugustest keele-, tõlke-, insenerinduse jm nüanssidest fotograafiatõdedeni välja.

    ReplyDelete