29/05/2008

Tšeburaška telekas


Eile õhtul tahtsin ETV-st
vaadata Iisraeli-Vene dokumentaalfilmi "Magia Russica", aga see algas minu jaoks liiga hilisel kellaajal. Vaatasin siis tänast kordust ja ei saa üldse aru, miks nii tore film esiteks nii hilja oli ja kordusena siis, kui lapsed alles koolis. Film räägib kunagise stuudio "Sojuzmultfilm" parimatest filmidest ja animaatoritest, võimaldades (taas)kohtumist "Oota sa" Hundi ja Jänesega, karupoeg Puhhiga, krokodill Gena ja Potsatajaga (Tšeburaška) ning igasuguste muude vahvate tegelastega.

Moskvas algas multikate tegemine 1936. aastal, pärast seda, kui seal oli linastunud kolm Walt Disney filmi. Venelased võtsid Disneyst eeskuju, käisid Ameerikas kogemusi omandamas ja hakkasid filme tegema samuti kui Disney Fordi tehase meetodil: suure stuudio igas tsehhis tehti erinevat multifilmi jaoks vajalikku asja. Nõukogude multikad kujunesid väga populaarseteks. Krokodill Gena on veel praegugi näiteks Jaapanis ülivaadatav. Omaaegsed animaatorid on aga juba kas elavate kirjast lahkunud või väga vanad, nende tippkäsitöö hindamatud kogemused ja oskused kipuvad noorematel tegijatel arvutiajastul ununema.

Huvitav oli kuulata ja vaadata, kuidas hoolimata nõukaaegsest tsensuurist ja parteinõudmistest suudeti jääda ühtaegu nii loominguliseks kui ka kõlbeliseks. Suurt multifilmistuudiot Venemaal enam pole, aga väiksemates stuudiotes püütakse üht-teist teha.

Kui "Magia Russicat" veel kunagi telekas näidatakse, siis soovitan seda küll vaadata. Meeldiv elamus oli.

Pildil: Krokodill Gena ja Tšeburaška.

3 comments:

  1. Meie kuulsusrikas animatsioonikoolkond teeb filme täiskasvanutele. Väga mitmed neist mulle ka meeldivad, kuid nitte miski ei ületa filmi "Siil udus".

    ReplyDelete
  2. Meil on jah Priit Pärna, Mati Küti, Heiki Ernitsa jpt näol väga tugevad multikatraditsioonid. Paraku too dokumentaal keskendus ainult vene animaatoritele -- rohkemat poleks vist mahtunudki.
    "Siil udus" on vist paljude absoluutne lemmik. Puudutab midagi hinges eriliselt.

    ReplyDelete
  3. "Siil udus" YouTube´is:
    http://www.youtube.com/watch?v=ZfkqkpwlcF8

    ReplyDelete