15/03/2008

See igavene päikesetõusude järgnevus

Mida me hommikult soovime? Et uus päev tuleks parem kui eelmine. Ja kui ei tule parem, siis vähemalt mitte halvem. Et ilusale hommikule järgneks kaunis päev. Et meie tegudel oleks vili. Et meie igatsused täituksid. Et meie lapsed jõuaksid kaugelt koju. Et meie kallitel oleks meie jaoks aega. Et meil oleks igapäevast leiba. Et me jaksaks ja suudaks end läbi elu laintevahu murda. Et muutuste tuul meid edasiliikumast ei takistaks. Et me saaksime mõnikord lihtsalt olla oma mõtetes ja unistustes ja et neist ärkamine poleks valus. Et päev annaks meile uusi kogemusi ja teadmisi. Et meie mõttejõust ja kätetööst sünniks midagi.

Hommikult ootame ja palume tihti sama mida jumalatelt. Justkui hommik oleks jumal. Võib-olla ongi, sest vanarahva tarkus ütleb, et hommik on õhtust targem. Iga järgmine hommik peaks siis olema ka eelmisest hommikust targem. Just see igavene päikesetõusude järgnevus, mida me ka pilvede tagant aimame, paneb meid edasi kestma.

Pole tähtis, mis või kes me oleme. Kõik, mis elab ja hingab, ärkab kord unest. Mõni ärkab hommikul, mõni õhtul – on siis õhtu tema jaoks hommik. Hommik on ärkamine.

Ärgatakse alati millestki ja millegi jaoks. Mille jaoks ärgati sel hommikul?

Et erinevate kellaaegade aladel ärgatakse erinevatel aegadel, siis võib öelda, et Maa peal alati keegi ärkab. Ka siis, kui tundub, et kõik on uinunud, magavad rasket und, on kuskil keegi ärkvel või ärkamas, uut hommikut loomas ja ootamas. Hommikupalved on lootuse palved. Isegi siis, kui õhtu on lootused summutanud, ärkab hommikul taas kõik Elule.

Siin on mõned hommikupalved neilt, kellest mõnikord arvame end olevat väga kaugel. Palved, mis on ühtlasi ka enesesisendused algavaks päevaks: olla parem, targem, tugevam. Paluvad meile võõrad, paludes meile võõralt jumalalt meile võõras keeles, aga ometi on see, mida nad paluvad peaaegu sama, mida soovime hommikult meiegi sõltumata sellest, kas usume endasse või jumalasse. Kui hommikusoovid on kõigile üks, kas siis kõik polegi üks...

Ilusa hommiku palved - Beautiful Morning Duaa's and supplications.

No comments:

Post a Comment