18/03/2008

Mõned suured pisiasjad

Olen viimasel ajal kirjutanud mitu lugu Eesti eakatega seoses, nende elust ja ka hooldusest, kui nad seda vajavad. Kirjutised ilmuvad kuu või paari pärast – ajakirjade tegemine võtab rohkem aega kui blogimine, kulgeb nagu teises aegruumis. Allpool on mõned mõtted neist lugudest, erinevate inimeste väljaütlemised:

"Eakus ei ole rahvus või raam. Kunagi võib iga inimene olla eakas. Vanaks elavad lisaks heade geenide omanikele ka arukaid valikuid teinud inimesed. Öeldakse, et virisejad lähevad vanaduses õelamaks, aga mina olen tähele pannud, et mõni inimene läheb eriti kauniks, hingelt sügavamaks, hindab asju teisiti kui varem. Tal on nüüd aega istuda ja mõtelda." (HT)

"Vanas eas muutuvad järjest olulisemaks emotsionaalsed momendid: õnnesoovid sünnipäevadeks raadio või televisiooni teel, oma nime nägemine või kuulmine, mälestused noorusajast. Vaatajad vajavad, et neisse suhtutaks soojalt, südamlikult. Hiljuti rääkis saates Doris Kareva luuleteraapiast, kuidas see aitab kurbust lõpuni välja elada. Luule võib inimese väga kurvaks teha, aga võib, nagu Doris ütles, pärast kurbuse lõpuni minekut ka hingetuge anda. Üks hea saade peaks ka inimesele tuge andma." (HT)

"Olen tähele pannud, et eakate juures on olulised pisiasjad. Alguses arvasin, et suured. Aga ei. Hooldaja pisiasjad võivad inimest väga palju mõjutada. Pisiasi on suur asi, kui tervis on otsas. Pisiasjad võivad valmistada rõõmu." (EK)


EDIT/7.05.2008 Lugu "Prillitoosist" ja saatejuht Hille Tartost ilmus Elukirjas mais 2008.


EDIT/6.06.2008 Lugu olulistest pisiasjadest ja sotsiaaltöötaja Ene Kildemaast ilmus Kodutohtris juunis 2008.

No comments:

Post a Comment