02/03/2008

Kus kaanid Palinist verd imesid...


Tõenäoliselt on Eesti nüüd Inglismaal tuntud kui maa, kus kaanid Palinist verd imesid.

Olen juba varem siinsamas blogis kirjutanud, et mu praeguseks maiuspalaks telest on pühapäevaõhtuti Soomest näidatav BBC reisisari "Palin ja Uus Euroopa". Just lõppenud 5. osas külastas näitlejast reisimees Eestit, Lätit, Leedut ja Kaliningradi.

See osa kannab pealkirja "Balti suvi" ja kohe alguses saab vaataja teada, et 1991. aastal saavutasid Balti riigid taas sõltumatuse ja said elustada oma kultuuri. Näidanud Tallinna kilukarbisiluetti tõdeb Palin, et oli siin 16 aastat tagasi ja sellest ajast on palju muutunud. Eestis on elanikke vähe nagu Birminghamis.

Kaks noort inimest – Margus ja Evelin – elavad püramiidmajas, et leida jumalat endas. Eesti on hingelise valgustumise otsimisel. Üksisilmi vaatavad küllatulnud, kuidas tuli põleb ja kuidas Margus teeb ettevalmistusi sütelkõnniks ehk "külaliste grillimiseks", nagu Palin seda nimetab. Ta küsib, miks inimesed teevad seda ja saab vastuseks: hea tunde, avatud südame, hirmu võitmise pärast.

Emotsionaalsele õhtule järgnevad rannal seisvad 100 betoonist kohvrit, millega Jaan Manitski sümboliseerib pagulasi. Vaataja saab teada, et endine ABBA mänedžer on rajanud kunstikeskuse, kus on nii head, paha kui ka koledat eesti kunsti. Saab teada ka seda, et Jüri Arraku pilt koletise hävitamisest sümboliseerib NLiidu hävitamist.

Siit kohast võinuks saade minna edasi väga mitut moodi ...

Palin näitab vanalinna ja uusi kõrghooneid. Istub siis Raekoja platsil välikohvikus ja kuulab vene ärimehe Knolli (?) juttu venelaste piinast eesti keele õppimisel ja 10 000 kodakondsusetu isiku õigusetust olukorrast. Edasi läheb ta venelannast taastusarsti Ludmilla Agajeva juurde kliinikusse, kus talle pannakse kaane. Arst ilmselt oskab oma tööd, inglise keelt ei oska eriti hästi ja seetõttu on tema dialoog Paliniga, õigemini Palini püüdlus temaga dialoogi pidada, koomiline. Palin on siinkohal väga vaimukas, naerdes kaanide stimuleerimist ja üldse kõike, mis protseduuriga kaasneb. Ainult et see episood võtab suure osa Eestile saatemahus ettenähtud ajast ja küllap jääb õrnema närviga vaatajatele meelde kui midagi ebameeldivat ja verist, mida Palinile "kusagil seal" tehti.

Lätil on tunduvalt rohkem vedanud. Seal on jaanipäev, liigolaulud, ringmängud, tammepärg Palini peas. Riia meisterkokk räägib säriseva panni juures, kuidas ta George Bushile süüa tegi – see tõestab, et Riia on suur ja arvestatav linn, kus selle maailma vägevad oma nõupidamisi korraldavad. Veel näidatakse, kuidas Ventspilsi raadioteleskoop, mis on parim Põhja-Euroopas, pärast nõukogude vägede laastavat lahkumist jälle töökorras on.Nädalaga rikutu tehti korda nelja aastaga ja selle episoodiga saame teada, et Läti nii teaduses kui tehnikas Euroopas arvestatav on.

Leedus käis Palin Ristimäel, meenutas sündmusi Vilniuse teletorni juures, tuletas meelde Tallinnast Vilniuseni ulatunud Balti ketti. Kiitis Leedu laulupidusid – ei vihjetki sellele, et ka Eestis tohutud laulupeod on, ja laskis endale tänaval spontaanselt kokku kogutud kooriga tõestada, et leedulased on laulurahvas.

Kaliningradis teatas ta vaatajatele, et sellest linnast on pärit Putini naine. Näitas vene vaimustuses kutuuripidu selle puhul, et 60 aastat tagasi nimetati kunagine Königsberg ümber Kaliningradiks. Nentis, et selle maanurgaga on tegemist ajaloo ohvriga Euroopa ja Venemaa vahel.

Järgmises osas on Palin oma teekonna 17. riigis – Poolas.

No comments:

Post a Comment