26/02/2008

Tulekul vahvad pildid Saksamaalt


Siinsel pildil on üks kunstnik Piret Mildebergi tehtud lustakatest hampelmannidest, mille kodu on nüüd Eesti Lastekirjanduse Keskuse pööningul Tallinnas Pikk t 73. Kasutan seda lõbusat nägu, et juhtida tähelepanu ühele uudisele, mille kuulsin, kogudes artikli jaoks materjale.

Nimelt räägiti mulle, et selle maja Illustratsioonigaleriis praegu avatud eesti illustraatorite pildinäituse vahetab üsna varsti esimese välisnäitusena välja 17. märtsist kuni märtsi lõpuni avatud Saksa illustraatorite näitus, mida kureerib Goethe Instituut. Korraldajad palusid teada anda, et see rändnäitus on väljas ainult kaks nädalat, aga seda võiksid kindlasti tulla vaatama kõik need, kes peavad lugu kõrge tasemega illustratsioonikunstist.

Teadupärast pälvivad maailma parimad lasteraamatukunstnikud IBBY (International Board on Books for Young People) Hans Christian Anderseni illustratsioonipreemia. Tuleval näitusel on väljas koguni kahe premeeritu tööd: Klaus Ensikat sai preemia 1996. aastal, Wolf Erlbruch aga 2006. aastal. Kui Eestis on lasteraamatupildid enamasti realistlikku laadi, siis sakslaste puhul on tegemist rohkem kunstnikunägemusega, n-ö suure kunstiga. Reaalsest erinevat kunsti võtavad aga lapsed vägagi kergesti vastu.

Lastekirjanduse keskuses on vaadata veel palju muud: Edgar Valteri illustratsioonipärand, kunstiliselt kujundatud taburetid, põnevad raamatutegelased-nukud, kirevad aknaluugid Jüri Mildebergilt, noodsamad hampelmannid Piret Mildebergilt ja nii edasi.

Artikkel sellest, et Lastekirjanduse keskuses on nii palju vaatamist (ÕpL 7.03.2008)

No comments:

Post a Comment